Időjárás

Fagyveszély várható a következő napokban

Rakétaeső hullott Izraelre, miközben fegyveres terroristák is tüzet nyitottak civilekre – videó

Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. A nagyszabású palesztin támadásnak már legalább egy halálos áldozata is van – jelentette a helyi média szombat reggel.

Izraelben hét sebesültről, valamint egy 75 éves nő haláláról számolt be a közszolgálati csatorna a mentőszolgálatok közlése alapján a helyi idő szerint reggel fél hétkor kezdődött nagyszabású palesztin rakétatámadás nyomán. Az X-en (korábbi nevén Twitter) közzétett felvételek szerint az Izraelbe bejutott terrosisták már több civilt lemészároltak, de ezt még hivatalosan nem erősítették meg.

Az övezet szomszédságában élőket felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek közelében, mert

Gázából fegyveres terroristák tucatjai jutottak be Izrael területére, a szemtanúk beszámolói szerint az övezet melletti települések utcáin járkálnak.

Az X közösségi oldalon (korábbi nevén Twitter) már

videók is terjednek állig felfegyverkezett terroristákról, akik az izraeli civilek között autón közlekedve lőnek, akire csak tudnak.

A Gáza környéki települések lakói, mintegy hetvenezer ember házaikba zárkózott a biztonsági utasításoknak megfelelően. A közszolgálati csatorna jelentése szerint nem csak az övezettel szomszédos települések vannak veszélyben, hanem motorokkal és járművekkel távolabbi településekre is eljutottak az állig felfegyverzett gázaiak.

Az izraeli hadsereg helyi egységei, kommandósok és helyi biztonságiak tűzharcokat folytatnak a behatolt gázai merénylőkkel, akik a helyi lakosok otthonait próbálják támadni és elfoglalni, több épületet sikerült birtokba venniük, ott véres csaták folynak az izraeli biztonságiakkal.

Mohammed Deif, a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet katonai szárnyának vezetője azt közölte, hogy mintegy ötezer rakétát indítottak szombat reggel Izrael felé.

Rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelont és Javnét, valamint az ország középső részén Rison Lecionban és Ramléban is becsapódott lövedék, Jeruzsálemből légvédelmi riasztást jelentettek.

A miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy a közeli órában rendkívüli biztonsági tanácskozást hívtak össze a tel-avivi főhadiszállásra.

Frissítés: gyakorlatilag háborús helyzet van Izraelben

A helyi tévé négy halottról számolt be egy direkt becsapódás nyomán a Negev-sivatag Kuszeife nevű, beduinok lakta településén. Ezzel legkevesebb ötre nőtt az izraeli halálos áldozatok száma a korábban bejelentett, szintén egy rakétatámadásban megölt 75 éves nővel. Miközben folyamatosan rakétákat lőnek a Gázai övezetből Izraelre, izraeli katonákat ejtettek túszul, s utcai harcok folynak Izraelben a behatolt Hamász egységekkel – jelentette a helyi média Izraelben szombaton. Kibi Sabtáj rendőrfőkapitány bejelentette, hogy gyakorlatilag háborús helyzet van Izraelben.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet al-Kudsz Brigádok nevű katonai szárnya rakétákat indít Izrael irányába Gáza városából 2023. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Ajánljuk még