Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Orbán Viktor: Brüsszelben áll a bál, a bürokraták több pénzt akarnak adni a háborúra és a migránsoknak

Brüsszelben áll a bál – ezt mondta Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban. A kormányfő Spanyolországból jelentkezett, ahol az EU-s miniszterelnökök rendkívüli csúcstalálkozóján vesz részt. Azt mondta: Brüsszel újabb pénzek befizetésére akarja kötelezni a tagállamokat, mert még több pénzt akar adni az ukránoknak a háborúra. Hozzátette: itt az ideje, hogy a brüsszeli bürokraták észhez térjenek.

„Brüsszelben áll a bál. Spanyolországból jelentkezem, itt van az EU-s miniszterelnökök rendkívüli csúcstalálkozója, és bár több ezer kilométerre vagyunk Brüsszeltől, innen is jól látszik, hogy Brüsszelben áll a bál” – kezdte videójában Orbán Viktor.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnök kiemelte,

a bürokraták hibát hibára halmoznak, és ezt ma már aligha lehet szőnyeg alá söpörni.

„Három év telt el csak a hétéves költségvetésből, és Brüsszel már újabb pénzek befizetésére akarja kötelezni a tagállamokat, mert több pénzt akar adni az ukránoknak a háborúra, és több pénzt akar adni a migránsoknak. Közben megbukott a három hónappal ezelőtt rajtunk áterőltetett migrációs csodafegyver, a migrációs paktum is, a helyzet egyre súlyosabb, a határoknál a helyzet egyre drámaibb, Magyarországon már a déli határainknál lőnek is a határőreinkre” – folytatta a kormányfő.

„A szomszédunkban háború dúl, és most Brüsszel azzal rukkolt elő, hogy adjunk még négy évre feltétel nélkül háborús pénzt Ukrajnának. Tűzszünet helyett fegyverszállításokat akarnak, béke helyett pedig elhúzódó öldöklést támogatna ez a pénz” – sorolta, majd hangsúlyozta:

Magyarország nem szállít fegyvereket, tűzszünetet és békét akarunk.

„A helyzet világos, Brüsszel kezéből kicsúszott a gyeplő, néhány hónap múlva választások lesznek Európában, és a bürokraták a munkájuk helyett már arra figyelnek, hogy mi lesz velük, mi lesz az ő állásukkal és karrierjükkel. A saját pecsenyéjüket sütögetik. Ilyen helyzetben egy hevenyészett, átgondolatlan költségvetés-módosítást Magyarország semmiképpen se támogathat. Rá kell vennünk a brüsszeli bürokratákat, térjenek vissza az asztalaikhoz, és komolyan végezzék el a munkájukat” – zárta szavait a miniszterelnök.

Mint ismert Spanyolországban tanácskoznak az Európai Politikai Közösséget alkotó országok állam- és kormányfői. Az egyik fontos téma a kontinensre nehezedő migrációs nyomás. Sokan már előzetesen is paprikás hangulatot vártak, főleg azok után, hogy Brüsszel szerdán több tagállam tiltakozása ellenére áterőltette a migrációs paktum tervezetét.

Magyarországot Orbán Viktor képviseli a csúcstalálkozón. A miniszterelnök csütörtök délelőtt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott kétoldalú tárgyalást. Orbán Viktor megismételte a magyar álláspontot a hazánknak járó uniós források, a kontinens határain egyre súlyosbodó migrációs vészhelyzet, Európa gazdasági, versenyképességi visszaesése és az uniós költségvetés ügyében is.

Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő (j) és Olaf Scholz német kancellár az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmények vezetőit hívta meg az EPC tanácskozására (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még