Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

Csak irányított kérdéseket lehet már feltenni a Fehér Házban?

| Szerző: hirado.hu
Újabb botrányos jelenettel bővült a Fehér Ház utóbbi időkben hírhedtté vált sajtótájékoztatóinak listája: Karine Jean-Pierre sajtótitkár gőgösen, lekezelő módon bánt egy újságíróval, volt, aki már hónapok óta nem tehetett fel kérdést. Mindeközben Joe Bidennel öt hónapja csak baráti újságírók készíthetnek beszélgetést.

„Kirby úr, azután, hogy négy hónapja nem volt lehetőségem itt kérdést feltenni, most lehet két kérdésem?” – így fordult a Fehér Ház sajtótájékoztatóján a pakisztáni The Frontier Post szerkesztője, a Washingtonban élő Jalil Afridi. John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt felelte: „Ez Karine-tól függ”, s azzal Karine Jean-Pierre sajtófőnökre mutatott.

„Ez után a kijelentés után már csak egy kérdése maradt”

– mondta erre a sajtófőnök.

„Szóval, kombináljam őket…” – próbálta tisztázni a helyzetet Afridi. De Jean-Pierre azt válaszolta: „Szerintem csak az időnket vesztegeti. Feltenne egy kérdést?”

A sajtófőnök válaszát a Fox News kiemelte, ugyanis ez a hangnem erőteljesen elüt az amerikai közbeszéd stílusától, másrészt ezeknek a tájékoztatóknak éppen az a célja, hogy a jelen levő újságírók kérdéseket tehessenek föl.

Ez nem Kína. Ez nem Oroszország

A jelenet hasonlított ahhoz a „kaotikus kirohanáshoz”, amit Karine Jean-Pierre márciusban rendezett, amikor a Today News Africa vfehér házi tudósítója, Simon Ateba szóvá tette, hogy hét hónapja nem kapott lehetőséget kérdés feltevésére – emlékeztet a Fox News.

Kapcsolódó tartalom

„Ez nem Kína. Ez nem Oroszország. Amit ön itt csinál, az az első alkotmánymódosítás megcsúfolása!” – fogalmazta meg Ateba azt, amit a Fehér Ház sajtóeseményeit látogató újságírók jelentős része kifogásolt, mióta Karine Jean-Pierre vezeti ezeket az eseményeket. (Az első alkotmánymódosítás négy alapjogot véd: a vallásszabadságot, a szólás- és sajtószabadságot, a békés gyülekezéshez való jogot és a jogot arra, hogy a polgárok kérelmeikkel az államhoz fordulhassanak – a szerk.)

Atebát júliusban azzal fenyegették meg, hogy megvonják tőle a kérdések feltevésére vonatkozó jogosultságot a fehér házi sajtótájékoztatókon.

Erről hivatalos levelet küldtek az újságírónak, arra hivatkozva, hogy kérdéseket kiabált be. Csakhogy Ateba erre azt mondta a Fox Newsnak: hónapok óta nem jutott szóhoz a sajtóeseményeken.

Kit érdekelnek a mozgássérültek?

A Fehér Ház sajtófőnöke több alkalommal megtette azt is az újságírókkal, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyta a feltett kérdéseket. Így például a demokrata kormányzat szellemiségével nehezen összeegyeztethető módon fütyült a következő újságírói kérdésre:

„Karine, a fogyatékosságról…

ebben a teremben nincs ülőhely mozgássérült újságíróknak”

– hangzott el az újságírói kérdés terhére megfogalmazott észrevétel, ám a sajtófőnök úgy tett, mintha ez a kérdés el sem hangzott volna.

Az újságíró a tájékoztató végén megismételte: „Ebben a teremben nincs ülőhely a fogyatékkal élő újságírónak!” Erre a sajtófőnök elhagyta az emelvényt anélkül, hogy reagált volna a fölvetésre.

Baráti beszélgetés

Mindeközben a Joe Bidennel készült interjúk során kínosan megválogatják a riportereket: csak olyanok készíthetnek vele beszélgetést, akik

kerülik az elnök fiával, Hunter Bidennel vagy az elnököt is érintő, súlyos, korrupciós vádakkal kapcsolatos kérdéseket.

A Fox News egyik október eleji cikkében kiemeli: öt hónapja senki sem tett fel Biden elnöknek kérdéseket a vele készített interjúk keretében az elnököt és családját sújtó korrupciós vádakról, mivel a Fehér Ház csak a „baráti beszélgetéseknek” nevezett interjúknak adott helyt.

Biden, aki az utóbbi idők amerikai elnökei közül példátlanul kevés interjút adott és rendkívül kevés alkalommal tartott „önálló” sajtótájékoztatót, a múlt pénteken ült le John Harwood, a CNN volt fehér házi tudósítójával egy interjúra.

Bátran a veszélyekről

A húszperces beszélgetés nagyrészt

a demokráciát fenyegető veszélyekről szólt, ami Biden legutóbbi beszédének egyik fő témája volt.

Az elnök egyetlenegyszer említette a fiát, Huntert övező jogi problémákat és a képviselőházi republikánusok által indított vádemelési vizsgálatot, de ezt számára egy olyan kérdésben vezette fel a baráti újságíró, amely a Republikánus Párt kormányzóképességét firtatta Kevin McCarthy házelnök vezetése alatt.


A riporter készségesen szélsőségesnek nevezte azokat, akik McCarthy házelnökkel tartva részt akarnak venni Biden alkotmányos felelősségre vonásában.

A baloldali riporter ezután ilyen kérdéseket tett fel: „Mindez mit mond el arról, hogy a jelenlegi Republikánus Párt vajon képes-e kormányozni alkotmányos demokráciánkban?”

Kiemelt kép: Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtófőnöke és John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora a Fehér Házban 2023. október 3-án Washingtonban (Fotó: Kevin Dietsch/Getty Images)

Ajánljuk még