Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Tizenhárom perc alatt fogadták el a migrációs paktumot, ami szabad kezet adna Brüsszelnek, hogy ráerőltesse a migránsokat a tagállamokra

Elfogadták a migrációs paktumot az uniós nagykövetek, ami lényegében szabad kezet adna Brüsszelnek abban, hogy eldöntse, mikor mennyi migránst telepít be a tagállamokba. A döntést mindössze 13 perc alatt hozták meg annak ellenére, hogy nem volt teljes egyetértés az ügyben. Strasbourgban, az Európai Parlamentben is a kötelező szétosztás és a legális útvonalak kialakítása mellett kardoskodtak a bevándorláspárti képviselők.

Zárt ajtók mögött kezdték meg délelőtt az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagykövetei a migrációs paktumhoz kapcsolódó vitát. A középpontban most az úgynevezett krízisrendelet állt, amely gyakorlatilag teljhatalmat ad Brüsszelnek, hogy eldöntse, mikor ereszti rá a migránsokat a tagállamokra.

Kapcsolódó tartalom

Bár az ügy egész Európa jövőjét eldöntheti, sokáig nem rágódtak rajta a nagykövetek, kevesebb mint negyedóra alatt megtárgyalták a kérdést. És bár nem volt teljes egyetértés, hisz

a magyar és a lengyel kormány nem támogatta az előterjesztést, Szlovákia, Csehország és Ausztria pedig tartózkodott, egyszerű többséggel mégis elfogadták azt.

Kapcsolódó tartalom

Az EU-tagállamok képviselői megállapodtak a közös európai menekültügyi és migrációs politika végső eleméről – ezt már a megbeszélés után közölte az Európai Tanács.

Kifejtették: a rendelet magában foglalja a migránsok áttelepítését más tagországokba, és lehetőséget ad arra is, hogy válsághelyzetben lévő tagállamok szolidaritási hozzájárulást kérhessenek más uniós országoktól.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a megállapodást,

és hangsúlyozta, hogy a teljes paktumot az Európai Parlament jövő évi jogalkotási ciklusának vége előtt jóvá kell hagyni.

Strasbourgban is napirenden volt az új uniós menekültügyi és migrációs csomag.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Parlament plenáris ülésén az illetékes uniós biztos a migránsok elosztását sürgette.

„A tagállamok közötti kötelező uniós menekültügyi megoldásra van szükség” – jelentette ki Margaritisz Szkínász uniós biztos, aki hozzátette: a gyors határeljárások, valamint a migránsok befogadása minden nehézségre és problémára választ adna.

„Nem lehet erőddé alakítani Európát” – Philippe Lamberts, a zöldfrakció társelnöke kommentálta így a döntést, és hozzátette, hogy az EU-nak részben felelőssége van abban, hogy útnak indulnak a migránsok, ezért ki kell alakítani a biztos és legális bejöveteli útvonalakat.

Manfred Weber néppárti EP-képviselő is kiállt a paktum mellett, egyúttal a bevándorlásellenes országoknak is üzent.

„Afrika szegény, Európa gazdag, és amíg ez így marad, folytatódik a migráció. Azonban a migrációt kezelni tudjuk” – fogalmazott az Európai Néppárt német frakcióvezetője, aki szerint Robert Fico és Orbán Viktor meg akarja változtatni Európát.

Kapcsolódó tartalom

De nem minden képviselő támogatja a migrációval kapcsolatos brüsszeli terveket. A francia Nemzeti Tömörülés európai parlamenti képviselője arról beszélt, hogy

az uniós migrációs csomag a tagállamok önállóságát veszélyezteti.

„A brüsszeli adminisztráció nem jelölt meg pontos számot a migránsok tagállamok közötti áthelyezésének felső határáról, ami korlátlan betelepítéseket eredményezhet” – hívta fel a figyelmet Jean-Paul Garraud francia EP-képviselő.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának spanyol politikusa, Jorge Buxadé Villalba pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy

az EU-ban a migránsok miatt nő az erőszak és a bizonytalanság.

Kapcsolódó tartalom

„Nem a migrációt támogató baloldali politikusok viselik a hibás döntések következményeit, ezek a politikusok valójában a milliárdos üzletet jelentő illegális migrációt segítik” – mutatott rá Jorge Buxadé Villalba.

Kapcsolódó tartalom

„Magyarország nem fogja megengedni, hogy migránsgettókat hozzanak létre a területén azért, mert mások az Európai Unióban nem védik meg a határokat” – jelentette ki Hidvéghi Balázs a migrációról szóló uniós vita után. A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője, úgy fogalmazott:

az illegális bevándorlás mára az Európai Unió legalapvetőbb értékeit és eredményeit veszélyezteti. A bevándorlók miatt a közbiztonság, az emberek mindennapi jóléte kerül veszélybe.

„Nem fogadjuk el a kvótát, nem fogadjuk el a relokációt, nem fogjuk megengedni, hogy Magyarországon migránsgettókat hozzanak létre, azért mert mások az Európai Unióban nem védik meg a határokat, és mindenáron a multikulturalizmus és az illegális bevándorlást akarják ráerőszakolni másokra. Mi erre nemet mondunk – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője, aki szerint a migráció tarthatatlan helyzetet eredményez, veszélyezteti az emberek biztonságát, az európai kultúrát és az európai életmódot.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még