Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Az uniós menedékjogi rendszer a migránsok újabb tömegeit vonzza a lengyel belügyminiszter szerint

Európa hajója süllyed, az uniós menedékjogi rendszer a migránsok újabb tömegeit vonzza, ezért a jelenséggel szembeni valódi harcra, magabiztos uniós menedékjogi politikára van szükség – jelentette ki szerdán a lengyel közszolgálati rádióban Mariusz Kaminski belügyminiszter.

A tárcavezető abból az alkalomból nyilatkozott a Polskie Radio 24 közszolgálati hírrádiónak, hogy az Európai Parlament szerdán az uniós menekültügyi csomagról tárgyal, mely magában foglalja migránsok kötelező áthelyezését is a tagállamok között.

Kapcsolódó tartalom

Lengyelország védi az Európai Unió külső határait, és elvárja, hogy az unió másutt is a határokat biztosító valódi lépéseket tegyen – utalt Kaminski a fehérorosz-lengyel határon át Európába irányuló migrációs nyomás elleni lengyel intézkedésekre.

Bírálta az egyes uniós tagállamokban, köztük Németországban érvényes menedékjogi rendszert, amely – mint mondta – a migránsok újabb hullámait vonzza. „A magas szociális juttatások rendszere, melyet ők integrációs programoknak neveznek, öngyilkos politika az EU számára” – jelentette ki.

„Európa hajója süllyed, el fog süllyedni a nagyszámú illegális bevándorló miatt” – figyelmeztetett Kaminski.

Rámutatott: a közel-keleti, afrikai országokban annyira magas a potenciális migránsok száma, hogy Európa képtelen befogadni őket. Európában pedig a liberális politikusokat „túszul ejtette saját ideológiai meggyőződésük és korábbi cselekedeteik, illetve azok hiánya”. Ennek az iránynak a követése „drámai lesz Európa lakosai számára, sőt máris azzá vált” – fűzte hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A migránsok elosztását javasló országok „a problémát akarják megosztani” azokkal a tagállamokkal, amelyekben ez azért nem áll fenn, mert „asszertív (magabiztos) migrációs politikát folytatnak” – mondta Kaminski.

Valódi harcot kell kezdeni az illegális bevándorlással szemben – sürgette, példaként említve az Egyesült Királyságot, amely Európán kívüli telepekre szállítaná a menedékjogi kérelem elbírálására váró külföldieket. „Csak az ilyen asszertív politika hozhat valódi eredményeket, és ilyen kell, hogy legyen az egész EU, egész Európa politikája” – húzta alá a miniszter.

A lengyel kormány a külső uniós határok védelmére, a migráció okainak kezelésére helyezi a hangsúlyt politikájában. Mateusz Morawiecki kormányfő múlt héten bejelentette: az Európai Tanács (ET) pénteki granadai értekezletén Varsó megvétózza az uniós migrációs paktumot. Lengyelország hétfőn Brüsszelben saját állásfoglalást terjesztett elő a granadai csúcs kapcsán, amelyben a PAP hírügynökség szerint azt javasolják, hogy az ET zárónyilatkozatában a migrációra vonatkozóan szerepeljenek hivatkozások az egyhangú uniós döntéshozatal és az önkéntesség elvére.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: illegális bevándorlók továbbszállításukra várnak a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévő befogadóközpontnál 2023. szeptember 15-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

Ajánljuk még