Aktuális

Több év börtönre ítélték a rendőrautónak ütköző miskolci ámokfutót

Migránsok százai érkeztek a Kanári-szigetekre

Az utóbbi egy napban 726 migráns érte el a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteket a nyugat-afrikai partvidékről – közölték kedden a helyi hatóságok.

Egy különösen zsúfolt – 271 menedékkérőt szállító – bárka El Hierrón, a Kanári-szigetek legnyugatibb tagján között ki a nap folyamán.

„Sosem láttam még bárkát ennyi emberrel a fedélzeten” – írta Txema Santana, a regionális vezetés volt bevándorlási tanácsadója az X közösségi portálon.

A helyi hatóságok kedden arról számoltak be, hogy kilenc migránst „kalózkodás” vádjával őrizetbe vettek,

miután arra próbálták rákényszeríteni az őket fedélzetre vevő holland vontatóhajó legénységét, hogy Marokkó helyett a Kanári-szigetek felé vegye az irányt. A menedékkérők 78 fős csoportját a marokkói felségvizeken vették fel hétfőn este két bárkáról.

Kapcsolódó tartalom

Amikor a migránsok rájöttek, hogy egy dél-marokkói kikötőbe viszik őket, és nem a Kanári-szigetekre, agresszívan reagáltak és késeket rántottak megfenyegetve a megmentőiket, akik végül Fuerteventura irányába voltak kénytelenek velük elhajózni.

Az idén jelentősen megnövekedett a nyugat-afrikai partvidéktől mintegy 1500 kilométerre fekvő Kanári-szigeteket elérő illegális bevándorlók száma. A spanyol belügyminisztérium adatai szerint az idén szeptember 30-ig 14 976 illegális bevándorló érte el a Kanári-szigeteket, ami majdnem 20 százalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még