Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

India távozásra szólított fel több mint negyven kanadai diplomatát

India közölte Kanadával, hogy október 10-ig vissza kell hívnia hozzá akkreditált 41 diplomatáját – jelentette kedden a Financial Times című londoni üzleti napilap.

A két ország közötti kapcsolatok súlyosan megromlottak amiatt, hogy Kanada gyanúja szerint indiai ügynököknek közük volt egy júniusban Kanadában meggyilkolt, kanadai állampolgársággal is rendelkező, szikh szakadár vezető halálához.

Hardeep Singh Nijjar egy független szikh állam létrehozásáért küzdő mozgalom vezetője volt, holttestét egy parkolóban, a Brit Columbia tartománybeli Surrey-ben találták meg június 18-án.

Nijjart az indiai hatóságok terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjával körözték. A férfi az ellene felhozott vádakat mindig tagadta kanadai sajtójelentések szerint.

Az indiai kormány visszautasította és megalapozatlannak nevezte a kanadai gyanúsítást, és felszólította az észak-amerikai országot, hogy vádaskodás helyett inkább tegyen jogi lépéseket a területén élő „India-ellenes elemek” ellen.

Kanada az üggyel összefüggésben kiutasított egy magas rangú indiai diplomatát, az ázsiai ország hírszerzési szolgálatának helyi vezetőjét. India pedig válaszul szeptember végén bejelentette, hogy kiutasít egy kanadai diplomatát, és felfüggesztette a vízumkiadást kanadai állampolgárok számára.

Indiában 62 kanadai diplomata teljesít szolgálatot.

Egyelőre sem az indiai, sem a kanadai külügyminisztérium nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

Kiemelt kép: Narendra Modi indiai miniszterelnök. (Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi)

Ajánljuk még