Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

Rosszul szavaztak a szlovákok: nem boldog Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a szlovákiai parlamenti választások eredményét – jelentette ki Vera Jourová. Az értékekért és az átláthatóságért felelős biztos ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a választásokat példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte. Szélsőjobboldali és a Kremlhez közeli forrásokból származó információkról beszélt.

Szlovákiában a választások előtt például egy hamis, mesterséges intelligencia által készített videót terjesztettek, amelyben Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia elnöke bejelenti a sör árának emelését. Jourová szerint a visszaélés a modern technológiákkal veszélyt jelenthet az európai demokráciára. Veszélyesnek nevezte azokat az álhíreket is, amelyek a külföldi hatalmak esetleges beavatkozásáról szóltak.

Tiszteletben tartjuk a szlovák választók akaratát. Lehetőségük volt az önálló döntésre, de a manipulációk magas szintje mellett” – mondta az európai uniós biztos.

A példa nélküli dezinformációs nyomás célpontja a múlt héten éppen a Progresszív Szlovákia volt – szögezte le Jourová. Azt állította, hogy a szlovák információs térséget szélsőjobboldali és a Kremlhez közeli forrásokból származó információk árasztották el.

Kapcsolódó tartalom

Arról, hogy ez befolyásolta-e a választási eredményt, Jourová nem kívánt nyilatkozni. A szombati előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a Robert Fico vezette Irány nyerte a Progresszív Szlovákia előtt – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ajánljuk még