Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

Szlovákiai választás – A szavazatok egyharmada alapján Robert Fico pártja vezet, bejutásra áll a magyar párt

Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) vezet a megszerzett voksok 24,6 százalékával az előrehozott szlovák parlamenti választáson a leadott szavazatok 30,14 százalékos feldolgozottságánál. A felvidéki magyar párt, a Szövetség 5,8 százalékon áll, vagyis ugyancsak bejutna a pozsonyi törvényhozásba.

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,7 százalékát az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg.

A harmadik helyen a liberális Progresszív Szlovákia áll a már összeszámolt szavazatok 12,5 százalékával.

Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen 8 párt jutna az új pozsonyi törvényhozásba.

A 30 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejutna még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (8,9 százalék) , a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7,4 százalékkal, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,9 százalékkal, a felvidéki magyar párt, a Szövetség 5,8 százalékkal, valamint a nemzeti radikális Köztársaság (Republika) 5,3 százalékos eredménnyel.

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 66 százalékon alakult, ami hasonló szám ahhoz, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

Kiemelt képen: Szavazócédulákkal teli urnát ürítenek ki egy dunamocsi szavazóhelyiségben a szavazókörök zárása után 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján. Fotó: MTI/TASR/Milan Drozd

Ajánljuk még