Aktuális

Halálos vonatgázolás történt

Szlovákiában súlyos vereséget szenvedtek a liberális, globalista erők

| Szerző: hirado.hu
Orbán Viktor szövetségese nyert Szlovákiában, az előrehozott parlamenti választásokon. A szuverenista Robert Fico a kampányban mindvégig hangsúlyozta is, hogy ő a magyar miniszterelnök szövetségesének tekinti magát. Elemzők szerint ugyanazt a politikát képviseli, mint Orbán Viktor – a bevándorlás, Ukrajna és a háború, illetve a gender témában is. Ráadásul Fico győzelmével a V4 szövetség is erősödik. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke pedig azt írta: ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt nem kapott, mint most.

Énekelve köszönték meg a választóknak a szavazatokat vasárnap hajnalban Robert Fico pártja, a Smer eredményváróján. Mivel este 10-ig lehetett szavazni, csak későn kezdődhetett meg a számlálás, így hajnalra vált biztossá, hogy Orbán Viktor szövetségese magabiztosan megnyerte az előrehozott választásokat.

Az exitpoll adatok még egyáltalán nem ezt mutatták. Két kutatócég is azt közölte, hogy a globalista Progresszív Szlovákia nevű párt győzött.

Kapcsolódó tartalom

Úgy tűnik, többen túl korán vették készpénznek az előrejelzést. Nemcsak a liberálisok eredményvárójában örültek hamar, de úgy tűnik, hogy például Jávor Benedek, Karácsony Gergely párttársa is. Budapest brüsszeli képviselőjének szombat esti posztját a Magyar Nemzet idézi. Azt írták: Jávor Bendek annyira igyekezett gratulálni, hogy előre bekészítette a győzelmi jelentést. Úgy fogalmaznak: Karácsony brüsszelitája már azon kárörvendett, hogy a békepárti szövetséges Fico csúnyán elbukta a szavazást.

Ám nem így lett. Robert Fico és pártja a Smer

magabiztosan, a szavazatok csaknem 23 százalékát hozta el.

Bár a magyar Szövetség viszont nem érte el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot, mégis történelmi eredményt ért el, írta közösségi oldalán a párt elnöke.

Forró Krisztián úgy fogalmazott: „Ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt nem kapott, és a párt elnökére sem szavazott ennyi ember.”

Kapcsolódó tartalom

Elemzők szerint a nemzetben gondolkodók győzelme azt is jelenti, hogy Szlovákiában súlyos vereséget szenvedtek a liberális, globalista erők. Magyarországnak pedig jó Robert Fico győzelme, mert a szuverenistákat erősíti. És ezt erősítette meg a Smer elnöke vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján is.

Háromszor voltam kormányfő, Szlovákia történetében én voltam a leghosszabb ideig regnáló miniszterelnök. Vannak dolgok, amelyek elsődlegesek számomra. Nagyon fontos, hogy működjön a V4, az is nagyon fontos, hogy kivételesen jó kapcsolatban álljak a szomszédos országok miniszterelnökeivel” – mondta Robert Fico.

A szlovák kormányfői posztot korábban már háromszor is betöltő politikus már a kampányában is világossá tette: ugyanazt gondolja a migrációról, Ukrajnáról és a háborúról, és az LMBTQ-propagandáról is, mint Orbán Viktor. Robert Fico az M1-nek adott csütörtöki exkluzív interjújában is erről beszélt, továbbá

a béke fontosságát is többször hangsúlyozta.

„Azon a véleményen vagyok, mint Magyarország miniszterelnöke” – mondta Robert Fico.

Kapcsolódó tartalom

„Ezzel a választási győzelemmel erősödik a V4-szövetség, a magyarok, a lengyelek mellett egy erősebb szlovák kormányzás és érdekérvényesítés jöhet Brüsszellel és a globalistákkal szemben” – vetítette előre Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

„A győztesek a szlovák választáson sokkal inkább a V4-ek irányába szeretnék mozdítani Szlovákiát. Szeretnék, hogy

Szlovákia egy békepárti álláspontot osszon.

Robert Fico nagyjából hasonló poltikai állásponton van, mint a magyar kormány” – mondta Deák Dániel.

„Találd ki, ki tért vissza!” – írta a közösségi oldalán Orbán Viktor. A miniszterelnök az X-en (korábban Twitter) úgy fogalmaz: „Gratulálunk Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választásokon aratott vitathatatlan győzelméhez. Mindig jó egy hazafival együtt dolgozni. Várom a folytatást!”

Kapcsolódó tartalom

Örömét fejezte ki Szijjártó Péter, hogy Szlovákiában egy megkérdőjelezhetetlenül demokratikus választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak.

Mint ismert Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) nyerte a szombaton tartott előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 mandátumot jelent számukra a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

Zuzana Caputová államfő a közösségi médiában bejelentette, hogy hétfőn az Iránynak ad kormányalakítási megbízást.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Robert Fico (középen), a győztes Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart a párt pozsonyi székházában 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Ajánljuk még