Gyász

Elhunyt Gát György

Részvétel, százalékok, mandátumok – mutatjuk a szlovákiai választás hivatalos adatait

Közzétette a Szlovák Statisztikai Hivatal az előrehozott parlamenti választás nem hivatalos végeredményét a szavazatok 99,43 százalékának összesítése alapján. A Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) a győzelmével 42 mandátumot szerzett, míg a Progresszív Szlovákiának (PS) 31 hely juthat az új törvényhozásban. A helyi magyarságot képviselő Szövetség nem kerül be a parlamentbe.

Az előre hozott parlamenti választást az Irány (Smer-SD) nyerte a szavazatok 23,31 százalékával. A második helyen a liberális Progresszív Szlovákia (PS) végzett 17 százalékkal, míg a harmadik pozícióba a Hlas (Hang) került 14,97 százalékkal – számolt be honlapján a pozsonyi Új Szó vasárnap reggel.

Kapcsolódó tartalom

A parlamentbe jutott még az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,02 százalék), a kereszténydemokrata KDH (6,90 százalék), a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS, 6,19 százalék), valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,67 százalékkal.

A választási részvétel 68,08 százalékos volt a Szlovák Statisztikai Hivatal közlése szerint.

A parlament kapuin kívül rekedt a Republika 4,79 százalékkal, a magyarok érdekképviseletét felvállaló Szövetség 4,48 százalékkal, valamint a Demokraták 2,93 százalékkal és a Sme Rodina 2,24 százalékkal.

Kapcsolódó tartalom

Szintén nem jutottak be a parlamentbe a szavazatok legfeljebb egy százalékát megszerző pártok, úgymint a ĽSNS (0,85 százalék), a KSS (0,33 százalék), a Kalózpárt (0,31 százalék), a Kékekkel együtt induló Híd-Most (0,26 százalék), a Magyar Fórum (0,11 százalék).

A liberálisoknak kedveztek a levélszavazatok

A külföldről levélben leadott szavazatok közel kétharmadát a Progresszív Szlovákia szerezte meg. A PS-re levélben a külföldön élő szlovák állampolgársággal rendelkező szavazók 61,7 százaléka voksolt. A második legtöbb levélszavazatot az SaS kapta 10,8 százalékkal, majd a Smer-SD következik 6,1 százalékkal. A negyedik legtöbben az OLaNO-ra voksoltak külföldről (3,81 százalék).

A Smer a győzelmével 42 mandátumot szerzett, míg a PS-nek 31 hely jut az új törvényhozásban. A Hlas (Hang) 27, az OĽaNO koalíciója 16, a KDH 13, az SaS 11, az SNS pedig 10 képviselőt ültethet a parlament padsoraiba – olvasható az Új Szó cikkében. 

Ajánljuk még