Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

Forró Krisztián: „Történelmi eredményt ért el a Szövetség” – alig húszezer szavazaton múlt a felvidéki magyar párt parlamentbe jutása

| Szerző: hirado.hu
Történelminek nevezte a Szövetség eredményét a szlovákiai választásokon Forró Krisztián a felvidéki magyar párt elnöke. Az M1 helyszíni tudósításából kiderült, hogy mindez azért nem volt elég a Szövetség parlamenti bejutásához, mert a magas részvétel nem kedvezett a kisebb pártoknak. Alig húszezer szavazaton múlt a parlamenti mandátum.

„Történelmi eredményt értünk el, a siker mégis elmaradt. Ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt nem kapott, és a párt elnökére sem szavazott ennyi ember” – értékelte a szombati, szlovákiai választásokon elért eredményeket közösségi oldalán Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke vasárnap.

A pártvezető mindnekinek megksözönte a kampányban való részvételt.

„Az ellenszél óriási volt, de ez nem lehet kifogás. Bár igyekeztem mindent megtenni a sikerért, mert hittem benne, a politikai felelősséget, természetesen, vállalom” – zárta posztját Forró Krisztián.

Bartók Csaba, az M1 felvidéki tudósítója elmondta: a szombati voksoláson Szlovákiában a választásra jogosultak 68 százaléka vett részt, azaz több mint 2,9 millió ember.

Ez a magas részvétel nem kedvezett a Szövetségnek, a magyar pártnak,

amely az előrehozott parlamenti választásokon a voksok valamivel kevesebb, mint 4,5 százalékát gyűjtötte be ez viszont több mint 130 ezer szavazat volt – hangzott el az M1 Híradójában.

A választók egy jelentős része

a több éves széthúzás miatt fordult el a magyar párttól. A közel 15 éve tartó árokásás Bugár Béla Most/Híd nevű pártjának megalakulásával vette kezdetét.

Ez azóta is szinte behozhatatlan hátrányokat jelentett a magyar régióban – emlékeztetett a tudósító..

Történelmi, de kevés

Azóta a magyarok ugyan elfordultak a Hídtól, amely most mindössze 0,30 százaléknyi voksot szerzett, ám a szlovák pártok az elmúlt esztendőkben gyorsan kihasználták a keletkezett rést és sok magyar szavazót elcsábítottak. Az M1 tudósítója szerint viszont a Szövetséghez, többek között annak erős szereplése miatt,

vissza fognak térni ezek a szavazók a következő esztendökben.

A jelenlegi eredmény. bár azt Forró Krisztián pártelnök „történelminek” nevezte, nem volt elég a parlamentbe való bejutáshoz, amihez közel 20 ezer szavazatra lett volna még szükség.

A Szövetségre leadott 130 ezer szavazatból 56 ezret szerzett Forró.

Az M1 tudósításában elhangzott: 2020-hoz képest 20 ezer szavazattal többet szereztek meg most a magyar pártok.

Kiemelt kép: Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (k) beszél az előrehozott szlovákiai parlamenti választások után, az eredményváró végén a párt pozsonyi központjában 2023. október 1-jén hajnalban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánljuk még