Terrortámadás

Rakétaeső hullott Izraelre, miközben fegyveres terroristák is tüzet nyitottak civilekre – videó

Svédországot elárasztotta az erőszak, fiatalokból álló migránsbandák állnak a példátlan bűnözési hullám mögött

| Szerző: hirado.hu
Nincs még egy uniós tagállam, ahol annyi áldozatot szednének a fegyveres bűncselekmények, mint Svédországban. Ulf Kristersson kormányfő a csütörtöki, fulleröi robbantás után bejelentette: kész a hadsereget is bevetni a bandaháborúk megfékezésére. A Malmői Egyetem kriminológus professzora szerint az engedékeny svéd politikusok és a rendőrség egyaránt felelős a mostani áldatlan állapotok kialakulásáért.

Svédország az európai migrációs hullám kezdete, 2016 óta küzd az egyre agresszívabban viselkedő, migráns hátterű bűnbandákkal.

Míg az EU-ban egymillió lakosra vetítve 1,6 a fegyveres támadások áldozatainak száma, addig ez a mutató Svédországban 4,6 főre nőtt. Csak szeptemberben 12 embert lőttek agyon a bandaháborúk során, köztük ártatlan járókelőket, lakosokat is.

Legutóbb csütörtökön egy fiatal nő életét vesztette, miután robbantás történt egy lakónegyedben Fullerö városában, a bandaháborúk részeként.

Kapcsolódó tartalom

A probléma mára olyan súlyossá vált, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnök csütörtök este televíziós beszédben fordult a lakossághoz. A kormányfő bejelentette: vizsgálja, hogyan tudnák a rendőrség mellett a hadsereget is bevetni a szervezett bűnözői csoportok elleni harcban.

Kriminológus: a svéd politikusok és a rendőrség is felelős a helyzetért

A svéd politikusok és a rendőrség egyaránt hibás a kialakult helyzetért, mivel évekig nem vették elég komolyan a szervezett bűnözést, a bűnbandák működését – véli Manne Gerell kriminológus, a Malmői Egyetem tanára. A kriminológus egy svájci lapnak adott interjúban rámutatott, hogy a bűnbandák képesek voltak profi módon megszervezni tevékenységüket, amely immár nemcsak a drogkereskedelemre és a rablásokra, hanem a bérgyilkosságokra is kiterjed – mondta Gerell a Neue Zürcher Zeitungnak (NZZ).

A bandatagok túlnyomó többsége 30 év alatti férfi

A főként a kábítószer-kereskedelemhez és rablásokhoz kapcsolódó migránsbűnözés leginkább a fiatalabb generációkat érinti Svédországban. A Svéd Bűnmegelőzési Tanács statisztikái szerint

szinte mindegyik rendőrkézre került bandatag 30 év alatti fiatal férfi.

Kapcsolódó tartalom

A fegyverhasználat miatti halálos áldozatok száma elérte az évi 18 főt a 21–29 éves korosztályban Svédországban, egymillió lakosra vetítve – írja a német Focus Online.

Svédország 2015 óta rendkívül liberális bevándorlási politikát folytat, és Lisa Pelling politológus szerint az elmúlt évtizedekben „túl jól teljesített”. A szakember szerint a most zajló bandaháborúk főként annak köszönhetők, hogy az előző kormányok a szülőkre bízták, hogy alulfinanszírozott állami- vagy magániskolába adják a gyermekeiket. Pelling az NZZ-nek kifejtette, hogy

a migráns hátterű iskolás gyermekeknek akár 90 százaléka nem beszéli a svéd nyelvet.

Ez a jelenség egyre gyakrabban megfigyelhető a német nagyvárosokban is – mutat rá a Focus Online.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: Követ dob egy rendőrségi autó felé egy tüntető, miután több autót felgyújtottak a svédországi Malmö Rosengard városrészében 2023. szeptember 4-én. (Fotó: EPA/Johan Nilsson)

Ajánljuk még