Aktuális

Íme, itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Stockholmban forgattunk: tapintható a félelem, a svédeket sokkolták az elmúlt hetek véres eseményei

Újabb lövöldözés volt Svédországban. Szinte mindennaposak már a migránsbandák közötti leszámolások a skandináv országban. Csak szeptemberben tizenketten haltak meg a lövöldözésekben. Az M1 tudósítója Stockholmban forgatott. Azt mondta: tapintható a félelem a városban. A rendőrség tehetetlen, a kormány ezért már a hadsereg bevetését tervezi.

Rendőrök szállták meg az Uppsala melletti kisvárost csütörtök hajnalban. Az éjszaka közepén riasztották őket, miután a környéket robbanás zaja verte fel. A detonáció romba döntötte az egyik ház homlokzatát, és több másikat is súlyosan megrongált.

A hatezer lakosú településen úrrá lett a pánik, miután kiderült:

egy helyi lakost súlyos állapotban szállítottak kórházba. A 24 éves nő életét már nem tudták megmenteni. Belehalt a sérüléseibe.

A svéd sajtóban megjelentek szerint a nő egy bűnbandák közötti leszámolás ártatlan áldozata. Nem ő, hanem a szomszédja, a „Kurd róka” néven ismert alvilági figura egyik rokona lehetett a robbantásos merénylet célpontja.

Két embert már letartóztattunk az ügyben. Őket gyilkossággal és köztulajdon rongálásával gyanúsítjuk. A rendelkezésünkre álló adatokból arra következtetünk, hogy ez az ügy összefügg egy országos konfliktussal” – közölte a térség rendőrparancsnoka még csütörtökön.

A svéd kisváros lakóit sokkalta a hír.

Egyáltalán nem érzem magam biztonságban. Hová mehetek? Egyáltalán ki szabad még menni az utcára? Hogyan lehet így normális életet élni? Van munkám, de be kell zárkóznom esténként, mert ezek az őrültek lövöldöznek” – mondja feldúltan ez a fiatal lány.

Kapcsolódó tartalom

A média arról ír, hogy Svédországot újra elárasztotta az erőszak.

Csütörtökre virradóra, mindössze fél nap alatt három emberéletet követeltek a bűnözők közötti leszámolások Stockholmban.

Szeptember eleje óta pedig tizenkét halálos kimenetű lövöldözés, illetve robbantás történt a svéd főváros környékén. Az erőszakhullám legtöbb áldozata ártatlan szemlélődő – egy eltévedt golyó, vagy egy rossz helyen felrobbant bomba végzett velük. Az áldozatok között sok a tizenéves.

„Példátlan mértékű, terrorista-jellegű erőszakhullámmal van dolgunk. Ez az ország biztonságára nézve is komoly veszélyt jelent. A terrorfenyegetettség szintjét megemeltük Svédországban. A helyzet nagyon súlyos. ” – hangsúlyozta a svéd rendőrség vezetője pénteken. Figyelmeztetett: nem sok esélyt lát arra, hogy az erőszakhullám a közeljövőben elülhet.

A helyzet súlyosságát már a miniszterelnök is elismerte. Ulf Kristersson a svéd köztelevízióban csütörtök este sugárzott beszédében kijelentette: Svédország példátlan válsághelyzettel néz szembe, amely egész Európában egyedülálló.

A kormányfő beismerte: a felelőtlen migrációs politika és az elhibázott integráció vezetett a párhuzamos társadalmak kialakulásához. Ezek pedig a bűnözés melegágyaivá váltak.

A miniszterelnök pénteken bejelentette: a hadsereget is bevonják a közbiztonsági feladatok ellátásába.

A svédeket sokkolták az elmúlt hetek véres eseményei.

„Én mindent megteszek, hogy ne essen bajom. Azt hiszem, most mindenki így tesz, feladja a mindennapi életét azért, hogy biztonságban érezhesse magát.” – nyilatkozta az M1-nek egy stockholmi fiatal.

Tapintható riadalom a svéd fővárosban, és más nagyvárosokban is – erről számolt be a közmédia skandináviai tudósítója.

„Uppsalában, ebben a városban, ahol robbantások történtek az utóbbi napokban, félelem van, nem csak az emberek és a lakosság körében, hanem bizony a mentősök és a kórházak ápoló személyzete is fél ”- mondta.

Hozzátette azt is: szombaton Stockholm utcáin a szokásosnál több egyenruhás járőrt lehetett látni, a belváros felett pedig rendőrségi helikopter cirkált.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még