Aktuális

Íme, itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Manipulálta a német kormány a migránsszállók elleni támadások adatait?

| Szerző: hirado.hu
Egy oknyomozó hírportál azzal vádolja a német szövetségi belügyminisztériumot, hogy szándékosan eltorzította a menekültszállók elleni elkövetett támadásokról szóló statisztikát, a Szövetségi Nyomozóhivatalt (BKA) pedig azzal, hogy hamis adatokat szolgáltatott ehhez. A portál szerint a belügyminisztérium által nyilvántartott 80 „támadás” közel fele nem is egy menekültszálló közelében történt.
A bevándorlást pártoló szervezetek tüntetői a görögországi táborokban tartózkodó illegális bevándorlók Németországba engedését követelik Münchenben, 2020. szeptember 20-án. A felirat jelentése: „Van helyünk! Moriát kiüríteni! Mindenkit befogadni!” (Fotó: MTI/EPA/Alexander Becher)

„Manipulált statisztikák: Hogyan találja ki a (Nancy) Faeser vezette belügyminisztérium a migránsszállók elleni jobboldali támadásokat” – ezzel a címmel közölt összeállítást a héten a német Nius.de hírportál.

A portál újságírói augusztus elején kezdték el alaposabban vizsgálni Nancy Faeser belügyminiszter hivatalos válaszát, melyet a Bundestag egyik kis pártjának az adatkérésére adott. A kérdés 2023 első felében az új migránsszállók nyitása elleni tiltakozásokra, illetve az ilyen központok ellen elkövetett, „jobboldali indíttatású” támadásokra vonatkozott.

Kapcsolódó tartalom

A belügyminiszter 36 oldalon keresztül válaszolt, és nem spórolt a részletekkel. Faeser válaszában többek között az áll, hogy az említett időszakban a berlini kormánynak összesen 80 olyan politikai indíttatású bűncselekményről volt tudomása, „amelyekben maga a szálláshely volt a bűncselekmény helyszíne vagy a támadás közvetlen célpontja”. Ezek közül 74-et a „jobboldali politikai indíttatású bűncselekmények” köréhez soroltak.

A tényfeltáró portál ezután alaposan megvizsgálta az említett 80 bűncselekményt, méghozzá úgy, hogy felkereste az adott település rendőrkapitányságát,

illetve a területileg illetékes ügyészséget, további részleteket kérve.

A Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (PEGIDA) német mozgalom egyik láthatósági mellényt viselő támogatója „Nem adjuk fel hazánkat!” feliratú transzparenst tart a kezében az ENSZ migrációs csomagja elleni tüntetésen Berlinben, 2018. december 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Markus Heine)

Az „abszurditások listája”

A portál a német kormányra nézve lesújtó következtetésekre jutott.

„A migránsszállók elleni támadásként elkönyvelt 80 incidens nagy részével kapcsolatban kijelenthetjük: egyáltalán nem történt ilyen támadás” – állapítja meg a hírportál.

A nyolcvan esetből „egyetlen egy esetben találtunk bizonyítékot arra, hogy politikailag jobboldalinak tartott elkövető részt vett egy migránsszálló elleni támadásban”

– írja a Nius.de.

Kapcsolódó tartalom

Hozzáteszik, hogy a nyolcvan bűncselekményből 38 „nem is egy menekültszálláson vagy annak közelében történt”.

A BKA által kiadott listán például

a „kocsmai veszekedés” vagy „szivárványszínű zászló ellopása egy nemzetközi találkozóhely előtt” megfogalmazások is szerepelnek.

Még érdekesebb, hogy a listán szereplő egyes bűncselekménytípusok nem is léteznek – közölte a portál.

A lap levonja a konzekvenciát: „A szövetségi belügyminisztérium által közölt számadatokat tömegével manipulálják.”

Kapcsolódó tartalom

A Focus Online megkeresésére a Szövetségi Nyomozóhivatal védelmébe vette a minisztériumot (amely egyúttal a BKA fenntartója is). Válaszukban közölték: „A szövetségi kormánnyal szembeni manipuláció vádja már csak azért sem áll meg, mert a kormánynak nem feladata sem az ügyek nyilvántartása, sem azok minősítése. Ez a BKA-t (információval) ellátó tartományok kizárólagos hatáskörébe tartozik.”

A kiemelt kép illusztráció. A képen: a német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. Az Olaf Scholz kancellárt, Robert Habeck gazdasági minisztert és Nancy Faeser belügyminisztert ábrázoló tábla feliratának jelentése: „Ti vagytok az állam ellenségei!” (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Ajánljuk még