Aktuális

Pótlóbusz a metró, a HÉV és a Combino vonalán – mutatjuk a hétvégi közlekedési változásokat

M1 tudósító: rekord részvételre számítanak a voksoláson Szlovákiában

| Szerző: hirado.hu
Előrehozott parlamenti választásokat tartanak ma Szlovákiában. Összesen 25 politikai párt és mozgalom állított jelöltlistát, a bejutási küszöb Magyarországhoz hasonlóan öt százalék.

Az urnákat este 10-kor zárják, az első részeredmények éjfél körül várhatóak.

Szlovák és magyar nyelvű útbaigazító feliratok fogadták a reggel 7-re elsőként érkező szavazókat

Szepsiben. A szlovák alkotmányt is módosítani kellett ahhoz, hogy a mostani előrehozott választásokat meg lehessen tartani. A pártok pedig fokozott várakozással vágtak neki a kampánynak – tudósít az M1 Híradója.

Meg kell ugrani az öt százalékot

A megmérettetésen 25 párt, mozgalom, tömörülés állított jelöltlistát, a parlamenti bejutási küszöb Magyarországhoz hasonlóan öt százalék. A választás egyfordulós, az emberek pártlistákra szavaznak és 150 mandátum sorsáról döntenek.

Kapcsolódó tartalom

Szakértők rámutatnak: Szlovákiában ma a háborúpárti, Brüsszel által támogatott erők csapnak össze a békét, biztonságot és szuverenitást hirdető pártokkal. Magyar szempontból a legfontosabb kérdés, hogy hosszú idő után

lesz-e újra képviselete a felvidéki magyaroknak a pozsonyi parlamentben.

Az M1 Híradójának nyilatkozó megszólalók elmondták: a magyar Szövetség párt „közel áll a szívükhöz”, és „

csak tőlük számíthatunk valami pozitívra a déli, magyarlakta területeken.”

Kapcsolódó tartalom

Az egységes szlovákiai magyar párt, a Szövetség előnye az lehet, hogy konkrét beruházásokról, fejlesztésekről beszélt a kampányban – mondta ifj. Lomnici Zoltán az M1-en.

A legutolsó felmérések szerint a választást a háromszoros exkormányfő, a V4 párti, Magyarországgal is egyre jobb kapcsolatot ápoló Robert Fico szociáldemokrata pártja nyerheti.

Mögötte szorosan a második helyen a Michal Šimečka vezette progresszívek végezhetnek és a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a volt miniszterelnök Peter Pellegrini vezette szintén szociáldemokrata párt állhatna fel.

Szlovákiában az urnákat este 10-kor zárják, az első részeredmények éjfél körül várhatók.

M1 tudósító: rekord részvételre számítanak a voksoláson

Rekord részvételi arányra számítanak az előrehozott parlamenti választáson Szlovákiában – mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója.

A szlovákiai Szepsiből élőben bejelentkezve Bartók Csaba azt mondta, hogy rekord levélszavazat érkezett külföldről, több mint 1700-an jelezték a büntetésvégrehajtási intézményekből is szavazási szándékukat, emellett Kassán, ahol vasárnap rendezik a nemzetközi békemaratont, külön szavazókört alakítottak ki a többezer résztvevő számára.

Elhangzott, hogy az előzetes felmérések szerint a délelőtti részvételi adatok a legtöbb helyen meghaladták a három és fél évvel ezelőttit, Dunaszerdahelyen magas a választási részvétel, de Komáromból és Galánta környékéről is hasonló hírek érkeztek.

Felidézte, hogy a legutóbbi parlamenti választáson – amikor a mostanihoz hasonlóan szintén kormányváltó hangulat uralkodott – 65,8 százalékos volt a részvételi arány. A mostani voksoláson az ukrán-orosz háború, a brüsszeli politika vagy a liberális vonal erősödése miatt még nagyobb részvételi aránnyal lehet számolni.

Hozzátette: a déli-dél-keleti régiók magyar lakosságának zöme abban bízik, hogy újra lesz magyar érdekképviselete a pozsonyi törvényhozásban.

A tudósító kiemelte, hogy a Szövetség a parlamentbe jutással a mérleg nyelve lehet, amihez legalább 180 ezer szavazatra van szüksége Forró Krisztián pártjának.
Elemzők szerint a 8,5 százalékos felvidéki magyarságnak “gond nélkül” meg kellene szereznie a szavazatok 5 százalékát, ugyanakkor a gyengébb magyar szereplésnek nem csak szélsőséges szlovák körökből drukkolnak, hanem “a liberális érdekeket kiszolgáló magyar hangadók is ezt kívánják”.

A Szövetség képviselői ezért mozgósítottak az utolsó percig az ukrán határtól Pozsonyig – fogalmazott a tudósító.

(Kiemelt kép: Szavazók adják le voksukat a szlovákiai parlamenti választásokon 2023. szeptember 30-án, Pozsonyban. Fotó: Kummer János/Getty Images)

Ajánljuk még