Aktuális

Traktorral a vizesárokba borult és meghalt egy férfi

Hiába özönlenek az illegális bevándorlók Európa felé, Brüsszel továbbra is erőlteti a migránskvótát

Egyre több ország vezet be ellenőrzéseket a schengeni belső határokon, annyi illegális bevándorló áramlik a fő célországok, elsősorban Németország felé. Olaszország eközben Berlinnél tiltakozott amiatt, hogy a német kormány által támogatott NGO-k együttműködnek földközi-tengeri embercsempészbandákkal.

Egymás után szálltak ki a migránsok egy kamion csomagteréből. A lengyel hatóságok szerint 38 férfi bujkált a járműben – tudósított az M1 Híradója. A vélhetően szír illegális bevándorlók Szlovákián keresztül érkeztek és Németországba akartak eljutni.

Kapcsolódó tartalom

Mértéktelen migránsözön

Csütörtök óta a lengyel határrendészet véletlenszerű ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával, Csehországgal és Németországgal közös határán, hogy kiszűrje az embercsempészeket. A határ túloldalán, Németországban is ellenőrzik az utakat.

A Lengyelországgal határos Brandenburg tartományban csak az elmúlt két hétben 550 illegális határátlépőt tartóztattak fel. A német belügyminisztérium adatai szerint idén augusztusig már több mint 70 ezer határsértővel szemben kellett intézkedniük,

a többségük Szíriából és Törökországból érkezett.

„Minden korábbinál nagyobb mértékű embercsempészet folyik a német–lengyel határon” – fogalmazott Michael Stübgen, Brandenburg tartományi belügyminisztere, aki szerint ilyen tömeges jelenséggel még a 2015-16-os, első migrációs hullám idején sem találkoztak.

„Focus”-ban az NGO-k

Mindeközben a német Focus magazin oknyomozó riportja szerint több,

a német kormány támogatását is élvező NGO aktívan együttműködik az embercsempészekkel.

A lap több olyan esetről tud, amikor Líbia partjaitól néhány kilométerre, az embercsempészek által megadott koordináták alapján gyűjtötték be a csónakokról az embereket, akiket aztán az olasz partokra szállítottak. Az ügyet megdöbbentőnek nevezte Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, és levélben fordult Olaf Scholz német kancellárhoz.

Kapcsolódó tartalom

A fokozott határellenőrzéseket az uniós belügyminiszterek csütörtöki tanácsülésével egy időben vezették be, ahol Magyarország és Lengyelország hiába utasította el azt a válságkezelő mechanizmust, amely lehetővé tenné az Európába érkező bevándorlók tagállamok közötti szétosztását.

Tébolyult elképzelés

A brüsszeli javaslatról végül – többségi döntéssel – politikai megállapodás született. Az ülés után Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára leszögezte, hogy Brüsszel visszaélt a hatalmával, és ismét áterőszakolt egy döntést, amit Magyarország nem fogad el.

A lengyel miniszterelnök is tiltakozott a döntés ellen. Mateusz Morawiecki úgy fogalmazott: „Az uniós bürokraták semmibe veszik Lengyelország biztonsági igényeit, és minden áron keresztül akarják vinni a tébolyult elképzeléseiket, amelyek arra kényszerítenének minket, hogy illegális bevándorlókat fogadjunk be.”

Morawiecki hozzátette: az Európai Tanács jövő heti ülésén

Lengyelország megvétózza a migrációs paktumot.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Afrikai illegális bevándorlók elszállításukra várakoznak az olaszországi Lampedusa sziget kikötőjében 2023. szeptember 18-án (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco)

Ajánljuk még