Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

Extrém arcát mutatja az ősz: hatalmas eső zúdult New Yorkra, míg Spanyolországban tombol a kánikula

Rendkívüli állapotot hirdettek New Yorkban a hatalmas esőzések miatt. A világvárosban villámárvizek alakultak ki, az utcák folyókká változtak, megbénult a tömegközlekedés. És még nincs vége, további jelentős mennyiségű eső várható. Mindeközben hőhullám sújtja Spanyolországot, akár 38 fokot is mérhetnek a hétvégén. A meleg, száraz és egyben szeles időjárás a jövő hét közepéig kitarthat, ezért a hatóságok elrendelték a legmagasabb szintű tűzvédelmi készültséget. Az idei volt a valaha mért legmelegebb nyár, s úgy látszik, szeptember is rekordmeleg hónap lesz.

 

Nem egy hajó, hanem egy autó fedélzeti kamerája rögzítette, hogyan közlekednek a New York-i autósok. A járművek hatalmas vízben araszoltak, miközben az utcákon azt sem lehet megállapítani, hol is van pontosan az úttest.

Megállás nélkül zuhogott az eső New Yorkban. Pénteken három óra alatt 200 milliméternyi eső hullott – ennyi csapadék egy hónap alatt szokott esni. A város vezetése rendkívüli állapotot hirdetett.

Fokozott éberségre és rendkívüli óvatosságra szólítom fel New York lakosságát. Aki otthon van, maradjon otthon, aki a munkahelyén vagy iskolában van, az egy ideig ne induljon haza. A városban nagyon nehéz közlekedni ”– mondta Eric Adams polgármester.

Kapcsolódó tartalom

Komoly fennakadás alakult ki a metróhálózatban is, amelyet naponta milliók használnak.

A felvételeken látszik, ahogy vízesés alakult ki az egyik földalatti állomáson, zuhog a víz az alagútban a sínekre. A metrólejárat lépcsőin is ömlik lefelé a víz.

Nincs a városban tömegközlekedés” – mondta az egyik jegykezelő a New York-i központi pályaudvaron rekedt embereknek. Az információs táblákon is csak annyi volt olvasható, hogy a vonatok nem járnak.

Connecticutba szeretnék eljutni, mert ott lakom, de a vonatok vagy késnek vagy egyáltalán nem közlekednek” – panaszolta egy diáklány.

Autósok tucatjait kellett kimenteni a vízből. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy

senkit ne tévesszen meg, ha rövid időre eláll vagy csak csepereg az eső, New Yorknak még további jelentős csapadékra kell készülnie.

A víz az alacsonyabban fekvő területeken az üzletekbe és a lakóházakba is betört. „Sokba került ez a ház, de minden esetben, amikor ilyen nagy mennyiségű eső esik, minket eláraszt a víz. Ebben a térségben ugyanis nincs kiépített csatornarendszer” – mondta egy férfi.

A legveszélyesebb útszakaszokat a hatóságok lezárták, a korlátozások betartásban pedig a Nemzeti Gárda is segít a rendőrségnek.

Őszi forróság Spanyolországban

Mindeközben a spanyolországi Galíciában zsúfolásig megtelt a part pénteken, a 30 fokot is meghaladta a hőmérő higanyszála. Sokan az óceánban hűsöltek, mások a parton napfürdőztek az őszi forróságban.

Itt a strand, az emberek – jó a hangulat” – lelkesedett egy nő.

A pénteki idő azonban semmi ahhoz képest, ami az előrejelzések szerint a hétvégén vár a spanyolokra. Akár 38 fokot is mérhetnek az ország egyes részein. A meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy ez akár 10 fokkal is melegebb lehet az ilyenkor megszokottnál.

Mallorcán is tombol a nyár, a főszezon idén akár október elejéig is eltarthat a turistaparadicsomban. „Cantabriából jövök, ahol azért már kezd véget érni a nyár, itt viszont még kánikula van” – mondta egy turista.

A hatóságok a legmagasabb szintű tűzvédelmi riasztást adták ki a száraz és meleg időjárás miatt.

A tűz kockázatát növeli az erős szél: 5060 kilométeres óránkénti sebességű szél várható többek között Andalúziában.

Az idei volt a valaha mért legforróbb nyár. Egy sor melegrekord megdőlt: Európában egyedülálló módon, a sorozatos hőhullámok következtében a hőmérséklet idén többször is meghaladta a 40 Celsius-fokot.

Megdőlt a mindenkori európai melegrekord is: 48,8 fok volt augusztusban Szicíliában.

Kapcsolódó tartalom

A hőségben több erdőtűz is pusztított: az elmúlt 40 év legsúlyosabb tűzvésze tarolta le a spanyolországi Tenerifét augusztusban.

Kapcsolódó tartalom

A klímaváltozás hatásai mindenkit elérnek: szakértők szerint már most évi több száz millió euró kárt okoz a felmelegedés a spanyol mezőgazdaságban. A legnagyobb károkat, közel 700 millió eurót tavaly könyvelték el, amit az idei adatok is megközelíthetnek.

Kiemelt képen: Gyalogosok a szakadó esőben New Yorkban 2023. szeptember 29-én. A napok óta tartó esőzések miatt négy metróvonalat függesztettek fel teljesen, további 12 vonalat pedig részlegesen le kellett állítani. New York nagyvárosi területén és a keleti partvidék nagyvárosaiban mintegy 18 millió embert érintő árvízriasztást adott ki a helyi meteorológiai szolgálat (MTI/EPA/Justin Lane)

Ajánljuk még