Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Oroszország közel 70 százalékkal emeli védelmi költségvetését

| Szerző: hirado.hu
Oroszország csütörtökön közölte, hogy jövőre csaknem 70 százalékkal tervezi emelni a védelmi kiadásait, hogy felvegye a harcot „a Nyugat által kirobbantott hibrid háború ellen”. A bejelentésre Jens Stoltenberg, valamint a brit és francia védelmi miniszterek előre be nem jelentett kijevi látogatásakor került sor.

Az ukrajnai konfliktus immár 20. hónapja tart, mindkét fél mélyen a zsebébe nyúlt, és fegyvereket szerzett be szövetségeseitől, hogy felkészüljön egy elhúzódó háborúra.

Oroszország a konfliktus elhúzódásával jelentős összegeket pumpál a hadigépezetébe. Csütörtökön az orosz pénzügyminisztérium közzé tett egy dokumentumot, amely szerint az éves védelmi kiadásokat csaknem 68 százalékkal emelik, 10,8 billió rubelre (körülbelül 41 ezer milliárd forintra).

„Nyilvánvaló, hogy egy ilyen emelés feltétlenül szükséges, hiszen hibrid háború zajlik, mi pedig folytatjuk a különleges katonai hadműveletet”

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A gazdaságpolitikai fókusz a válságellenes programról a nemzeti fejlesztési célok előmozdítására helyeződik át Oroszországban – az orosz pénzügyminisztérium által kiadott dokumentum szerint. Összegezve az oroszok az ország védelmi kapacitására összpontosítanak és a négy Ukrajnától annektált régió – Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja – integrálására.

Az oroszok bejelentésére akkor került sor, amikor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, valamint Nagy-Britannia és Franciaország védelmi miniszterei, előre be nem jelentett látogatást tettek Kijevben. Az eseményen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök további légvédelmi rendszerekért lobbizott.

„Együtt kell átvészelnünk ezt a telet, hogy megvédjük az energetikai infrastruktúránkat és az emberek életét”

– mondta Zelenszkij Stoltenbergnek, és felidézve, hogy a tavalyi csapások miatt milliók maradtak víz- és fűtés nélkül.

Kapcsolódó tartalom

Ukrajna újonnan kinevezett védelmi minisztere, Rusztem Umerov, miután találkozott brit kollégájával, Grant Shapp-szel, úgy fogalmazott: „Közeleg a tél, de mi készen állunk”.

Ukrajna többször kért az elmúlt időszakban nagyobb hatótávolságú rakétákat, hogy azok segítségével áttörjék az orosz állásokat, és csapást mérjenek mélyen az orosz ellenőrzés alatt álló területekre. Erre azért is szüksége van az ukránoknak, mivel júniusban kezdték meg az ellentámadást, amely, mint ahogy azt ők is elismerték lassan halad a megerősített orosz védelmi vonalak miatt.

Stoltenberg a találkozón elismerte, hogy az ukrán hadseregnek komoly harcokkal kell szembenéznie, miközben csak lassan szerez vissza területeket.

„Minden méter, amit az ukrán erők visszaszereznek, egy méter, amit Oroszország elveszít”

– bölcselkedett a NATO-főtitkár. Hozzátette: „Moszkva imperialista téveszmékért harcol”.

Az ukrán ellentámadás sebessége aggodalmakat keltett egyes nyugati országokban Kijev katonai stratégiájával kapcsolatban, de Stoltenberg fogadkozott, hogy az Egyesült Államok vezette katonai szövetség rendíthetetlenül támogatja Ukrajnát.

„A NATO Ukrajna mellett áll, ameddig az szükséges” – mondta a Stoltenberg Zelenszkijnek az előre nem bejelentett kijevi látogatásán. Zelenszkij eközben úgy fogalmazott, csak „idő kérdése”, hogy Ukrajna mikor csatlakozik a NATO-hoz.

„Ukrajna közelebb van a NATO csatlakozáshoz, mint valaha” – fogalmazott Stoltenberg a sajtótájékoztatón.

Forrás: The Moscow Times

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Az orosz hadsereg egyik Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétáját szállítják a győzelem napi díszszemle próbáján a moszkvai Vörös téren 2022. május 7-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Ajánljuk még