Aktuális

Orbán Viktor: Fejsze kellett, de sikerült lefaragni az inflációt

Rotterdami lövöldözés: egy gyermek és az édesanyja is meghalt, az ámokfutót korábban elítélték állatkínzásért

Három ember, köztük egy 14 éves gyermek meghalt Rotterdamban, miután csütörtökön egy férfi két helyen is lövöldözésbe kezdett.
  • A tettes először egy apartman lakóira támadt rá, a lakást pedig felgyújtotta.
  • Nem sokkal később az Erasmus Egyetem oktatókórházának egyik előadójában lövöldözött.
  • A holland rendőrök egy harminckét éves férfit vettek őrizetbe az épület tetején.
  • A hatóságok azt közölték, hogy a gyanúsított az egyetem hallgatója és korábban már elítélték állatkínzásért.
  • Lapértesülések szerint a feljelentő a mostani első áldozat volt, akinek a lánya órákkal később ugyancsak belehalt sérüléseibe.
  • A harmadik áldozat az egyetem oktatója volt.
  • A rendőrség azt feltételezi, hogy célzott támadásról van szó, és az elkövető egyedül cselekedett.
Fotó: EPA/BAS CZERWINSKI

A rotterdami rendőrségnek az X közösségi oldalon közzétett tájékoztatása szerint egy fegyveres csütörtök délután előbb Rotterdam belvárosának egyik lakóházában nyitott tüzet, majd nemsokkal később a közeli kórház egyik oktatóterméből jelentettek fegyveres támadást.

Kapcsolódó tartalom

Fred Westerbeke, a rotterdami kerületi rendőrkapitányság vezetője koraesti sajtótájékoztatóján elmondta: „a két rotterdami lövöldözés halálos áldozatokat követelt”.

Fotó: EPA/SEM VAN DER WAL

Az áldozatok között van egy, a belvárosi magánházban elkövetett első lövöldözésben megsebesített 39 éves nő, akinek 14 éves lányát szintén lövés érte, később belehalt a sérülésekbe. A másik, az egyetemi klinika oktatótermében halálosan megsebesített áldozat az egyetem 46 éves tanára volt.

Egészségügyi dolgozók menekülnek a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikáról  Fotó: MTI/EPA-ANP/Bas Czerwinski

A 32 éves elkövető a holland rendvédelmi szervek „harci típusú” ruházatát, valamint golyóálló mellényt, hátizsákot és fejhallgatót viselt. Az első lövöldözést követően felgyújtotta az áldozat házát, majd a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikára ment, ahol belépett egy tanterembe, és lelőtt egy 46 éves tanárt – tájékoztatott a rendőrkapitány.

A különleges rendõri alakulat tagjai a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinika bejáratánál  Fotó: MTI/EPA-ANP/Bas Czerwinski

Bejelentette továbbá, hogy a két fegyveres támadást ugyanaz a gyanúsított követte el. Nincs ok azt feltételezni, hogy két támadó lett volna – mondta.

Közölte továbbá, hogy a gyanúsított az egyetem orvostan hallgatója. A férfit a kórház közelében fogták el, amelyet szintén felgyújtott.

Hugo Hillenaar, Rotterdam főügyésze azt közölte, a gyanúsított ismert a bűnüldöző szervek előtt. 2021-ben állatkínzás miatt indítottak ellene eljárást, és el is ítélték.

Ajánljuk még