Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Biden és Trump állt a célkeresztben: kaotikusra sikerült a második republikánus jelölti vita

| Szerző: hirado.hu
Hét republikánus jelölt vett részt a 2024-es amerikai elnökválasztás második republikánus jelölti vitáján, szerdán Kaliforniában. Donald Trump republikánus riválisai csaptak össze, amíg a volt amerikai elnök a Michigan állambeli Detroitban mondott beszédet a sztrájkoló autóipari munkásoknak. A vita résztvevői a távollevő Trumpot és a demokrata amerikai elnököt, Joe Bident ostorozták, emellett pedig a Kínával való konfliktusról, a bevándorlásról és gazdasági kérdésekről zajlott a vita.

Donald Trump volt amerikai elnök hónapok óta uralja az előválasztási versenyt, annak ellenére, hogy a politikus ellen négy büntetőjogi vádat emeltek az elmúlt időszakban. A szerdai vitán részt vevő republikánus vetélytársai ezúttal sem tudtak áttörést elérni.

Trump, aki a Reuters/Ipsos legfrissebb felmérése szerint 37 százalékponttal vezet, kihagyta a tegnapi vitát, akárcsak az elsőt, amelyet előző hónapban tartottak Wisconsinban.

Ron DeSantis floridai kormányzó első felszólalását arra használta fel, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Trump nem jelent meg a vitán, illetve elmondta, hogy a volt elnök jelentősen növelte az államadósságot elnöksége idején.

„Ma este ezen a színpadon kellene állnia” – fogalmazott DeSantis. Hozzátette: „Tartozik önöknek azzal, hogy megvédje kormányzását.”

DeSantis közvélemény-kutatási számai visszaestek, miután hónapokig kerülte a közvetlen konfrontációt Trumppal. Az utóbbi időben azonban egyre többet támadta a volt elnököt.

Kapcsolódó tartalom

Chris Christie, New Jersey volt kormányzója gyakran kritizálja Trumpot, és ez ezúttal sem volt másképp. Elmondta, hogy Trump fél, majd „Donald Duck”-nak (Donald kacsának) gúnyolta őt, amiért kihagyta a vitát.

Mike Pence, aki egyébként 2017 és 2021 között Trump alelnöke volt, csak enyhe kritikát fogalmazott meg a volt republikánus elnökkel szemben. A politikus fogadkozott, hogy visszaadja a jogok egy jelentős részét a tagállamoknak.

Nikki Haley, volt ENSZ-nagykövet szerint Trump rosszul közelítette meg Kínát, amikor kizárólag a kereskedelmi kérdésekre összpontosított, nem pedig a szélesebb körű biztonsági garanciákra.

Joe Biden, a 2024-es novemberi választások várható demokrata jelöltje szintén gyakori céltáblája volt a republikánus jelölteknek. Az elnököt a gazdasági lépései és a Mexikóval közös déli határ kezelésének módja miatt bírálták.

Kapcsolódó tartalom

A vitázó jelöltek nagy része az országos felmérésekben egy számjegyű eredményt tudhat magáénak, ennek ellenére az estét többségében egymás támadásával töltötték.

Vivek Ramaswamy vállalkozó – a politikában újoncnak számító jelölt – többször is magára vonta tapasztaltabb ellenfelei haragját, hasonlóan az augusztusi vitához.

Ramaswamy a TikTokon igyekszik megszólítani a fiatal választókat, amely biztonsági aggályokat vetett fel az amerikai tisztviselők körében. Nikki Haley bírálta az újonc politikust: „Minden alkalommal, amikor hallgatlak, egy kicsit butábbnak érzem magam” – fogalmazott.

A bevándorlásról is szó esett.

Valamennyi jelölt fogadkozott, hogy keményen fellép a bevándorlás ellen, és mindannyian a Biden-kormányt támadták, amiért nem sikerült megfékeznie a migránsválságot.

DeSantis azt ígérte, hogy bevetné az amerikai hadsereget a mexikói kartellek ellen, míg Ramaswamy azzal kampányolt, hogy megpróbálná visszavonni az állampolgárságát azoknak a gyerekeitől, akik illegálisan léptek be az Egyesült Államokba.

Tim Scott szenátor még akkor is a határvédelemre terelte a szót, amikor az amerikai autógyári munkások sztrájkjáról kérdezték. Bident bírálta, amiért a sztrájkolók közé állt.

„Biden helye nem a sztrájkolók sorában lenne” – mondta Scott. Folytatta:

„Az elnöknek azon kellene dolgoznia, hogy lezárja a déli határt, mert az nem biztonságos, hogy nyitva áll őrizetlenül.”

A jelöltek többsége támogatását fejezte ki az Ukrajnának nyújtott segélyek mellett, bár DeSantis azt mondta, nem adna biankó csekket a háborúban álló országnak.

Ramaswamy viszont megszakítaná a támogatást. Arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna támogatása Oroszországot még inkább Kína felé tolja, ami újabb bírálatokat váltott ki vele szemben, miszerint békülne Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Forrás: Reuters

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A republikánus párti elnökjelöltségre pályázó Doug Burgum észak-dakotai kormányzó, Chris Christie New Jersey állam korábbi kormányzója, Nikki Haley korábbi ENSZ-nagykövet, volt dél-karolinai kormányzó, Ron DeSantis floridai kormányzó, Vivek Ramaswamy vállalkozó, Tim Scott dél-karolinai szenátor és Mike Pence volt alelnök (b-j) a Fox News hírtelevízióban élőben közvetített első hivatalos nyilvános választási vitán a Kalifornia állambeli Simi Valley városban 2023. szeptember 27-én (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Ajánljuk még