Aktuális

Összeütközött egy oktató és egy utasszállító repülőgép, többen meghaltak

Ursula von der Leyen: az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez

Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.

Von der Leyen a szeptemberben megválasztott Evika Silina lett kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Lettország a sikeres integráció ragyogó példája, majdnem húsz évvel a csatlakozás után is tovább mélyíti az integrációt. Gyors előrehaladást ért el az Oroszországtól való leválás folyamatában, ami jó hatást gyakorol az EU energiabiztonságára, és megkönnyíti a megújuló energiaforrások bevezetését is, hogy Lettországban teljes mértékben elinduljon a zöld átállás. Az uniós helyreállítási források jelentős mértékben segíteni fogják a „zöld növekedést” és új munkahelyek létrehozását – mondta.

Kapcsolódó tartalom

A EB elnöke támogatásáról biztosította a lett kormányfőt a lett-fehérorosz határon a közelmúltban kialakult illegális migrációs nyomással kapcsolatban.

Az EU az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség személyzetét küldte segítségül, 63 millió euró többletfinanszírozást mozgósítottunk a határőrizetre. Fehéroroszország a migránsokat cinikus módon eszközként használja fel hibrid támadásokra. Továbbra is szoros figyelemmel kísérjük a határon kialakult helyzetet” – hangsúlyozta.

Hozzátette: az ilyen hibrid támadások elkerülése végett gyors politikai megállapodásra van szükség az új migrációs csomagról, továbbá kulcsfontosságú a többéves uniós pénzügyi keret felülvizsgálata, amelyben a migrációra vonatkozó kiegészítő elem is szerepel.

Evika Silina elmondta: a lett kormány egyértelműen Európa-párti álláspontot képvisel, Lettország csak egy erős EU-ban „virágzik”. Ez a lett társadalom álláspontja is – tette hozzá. Mint mondta, kormánya továbbra is szorgalmazni fogja, hogy az EU támogassa Kijevet az orosz-ukrán háborúban, ameddig csak szükséges.

Ajánljuk még