Aktuális

Megszólalt Varga Judit Magyar Péterről: Folyamatosan sakkban akart tartani

Trump nélkül kezdődik szerda este a második republikánus elnökjelölti vita

| Szerző: hirado.hu
Hét republikánus jelölt vesz részt a 2024-es amerikai elnökválasztás republikánus jelölti második vitáján szerdán Kaliforniában. Donald Trump kihagyja az eseményt, és a Michigan állambeli Detroitban mond beszédet az autógyári munkásoknak. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire lehet számítani a vitán.

A Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) a napokban megerősítette, hogy hét jelölt lesz ott a Simi Valley-i vita színpadán. A párt számos kritériumot állított fel, amelyeket a jelölteknek teljesíteniük kellett a kvalifikációhoz, többek között a közvélemény-kutatási és adományozói számok terén elért referenciaértékeket, valamint egy olyan fogadalom aláírását, amely szerint támogatni fogják az esetleges republikánus jelöltet.

Kapcsolódó tartalom

Az RNC minden egyes egymást követő vitán emeli a kvalifikációhoz szükséges küszöböt. A Simi Valley-i színpadra jutáshoz a jelölteknek bizonyítaniuk kellett, hogy legalább 50 ezer saját adományozója van a kampányuknak, és legalább három százalékot kellett elérniük két országos felmérésben, vagy három százalékot egy országos felmérésben és két különálló, korai jelölő állam – Iowa, New Hampshire, Dél-Karolina és Nevada – felmérésében.

A bizottság hétfőn késő este jelentette be a hét résztvevőt:

  • Doug Burgum észak-dakotai kormányzó,
  • Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó,
  • Ron DeSantis floridai kormányzó,
  • Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet,
  • Mike Pence volt alelnök,
  • Vivek Ramaswamy vállalkozó és
  • Tim Scott szenátor (Dél-Kalifornia állam).
A republikánus párti elnökjelöltségre pályázó Chris Christie New Jersey állam korábbi kormányzója, Mike Pence volt alelnök, Ron DeSantis floridai kormányzó, Vivek Ramaswamy vállalkozó, Nikki Haley korábbi ENSZ-nagykövet, volt dél-karolinai kormányzó, Tom Scott szenátor és Doug Burgum észak-dakotai kormányzó a Fox News hírtelevízióban élőben közvetített első hivatalos nyilvános választási vitán a Wisconsin állambeli Milwaukee városban 2023. augusztus 23-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Vondruska)

Trump vita helyett a munkások körében kampányol

Donald Trump volt amerikai elnök, aki a közvélemény-kutatások szerint a jelöltségi verseny száguldó éllovasa, közölte, hogy kihagyja a vitákat, így – ahogy azt az elsőnél is tette – ezen sem vesz részt.

Ahogy augusztusban is tette, Trump a vitával egy időben egy rivális rendezvényt tart: ezúttal Michiganbe látogat, ahol beszédében elsősorban az autógyári munkásokhoz fog szólni.

Mint ismert az Egyesült Államokban a United Auto Workers (UAW) autóiparban dolgozó munkások szakszervezete egyre élesebb konfliktusba kerül Amerika három legnagyobb autógyártójával, mivel azok – ahogy Trump korábban fogalmazott – elárulják a dolgozókat – írja a Guardian.

Ráadásul a volt amerikai elnök szerint Biden klímapolitikája arra ösztönzi ezeket a vállaltokat, hogy térjenek át az elektromos járművek gyártására. Ezt azért érdemes kiemelni, mert a három órásivállalat azzal érvelt, amikor a munkások fizetésemeléséről lett volna szó, hogy azért nem tudják nekik megadni a béremelést, mert a nyereségüket a benzinüzemű autókról az elektromos járművekre való költséges átállásba kell fektetniük.

A vita helyszíne: Ronald Reagan Elnöki Könyvtár

A második republikánus vita helyszíne Ronald Reagan Elnöki Könyvtár a kaliforniai Simi Valley-ben.

A republikánus jelöltek közül sokan jártak a közelmúltban a könyvtárban az A Time for Choosing elnevezésű előadás-sorozat keretében, amelyet Reagan 1964-es, Barry Goldwater republikánus elnökjelölt nevében mondott sorsfordító beszédéről neveztek el.

Néhányan a mezőnyből a kampányban is utalnak a 40. elnökre, akinek korábbi munkássága évtizedek óta meghatározó a republikánus politikában.

Ron DeSantis floridai kormányzó úgy állította be magát, mint egy lehetséges Reagan-utód, aki a gyenge és népszerűtlen demokrata hivatalban lévő elnök, Joe Biden leváltását tűzte ki célul. Mike Pence volt alelnök pedig gyakran beszél arról, hogy csatlakozott a Reagan-forradalomhoz, és soha nem nézett vissza, és esküjét a Reagan család bibliájára tett kézzel tette le.

Kapcsolódó tartalom

Trumpot védik, Bident támadják

Ne számítsunk arra, hogy a legtöbb jelölt – Christie-t kivéve – Trumpot fogja támadni a vádaskodások és az a tény miatt, hogy ő most az első volt elnök, akiről rendőrségi fotó készült. Sok republikánus előválasztó hisz Trump állításának, miszerint a vádemelések a Biden-kormányzat erőfeszítései a jelöltségének meghiúsítására, és őt ebben a kérdésben támadni valószínűleg politikai öngyilkosság lenne.

Inkább Joe Bident támadják majd, miután a republikánus ellenőrzés alatt álló képviselőház hivatalos vádemelési vizsgálatot indított Joe Biden elnök ellen fia, Hunter Biden üzleti gyakorlatával való állítólagos kapcsolatai miatt.

Kapcsolódó tartalom

Harc a spanyol ajkú szavazókért

Mint ismert a vita moderátora a Fox Business Network műsorvezetője, Stuart Varney és a Fox News Channel műsorvezetője, Dana Perino, valamint az Univision – spanyol nyelvű csatorna – műsorvezetője, Ilia Calderón lesznek.

Az Univision bevonása a vita házigazdájaként sokatmondó. A republikánusok támogatottsága a latinok körében, akik egyre fontosabb szavazócsoportot jelentenek néhány kulcsfontosságú államban, például Arizonában és Nevadában, az elmúlt években nőtt, míg a spanyol ajkúak támogatottsága Biden esetében csökkent. Várhatóan a jelölteket a gazdaságról és arról kérdezik majd, hogyan tervezik a latinó családok pénzügyi kilátásainak javítását.

Forrás: The Washington Post/Reuters/The Guardian 

A kiemelt képen: A republikánus párti elnökjelöltségre pályázók a Fox News hírtelevízióban az első hivatalos nyilvános választási vitán a Wisconsin állambeli Milwaukee városban 2023. augusztus 23-án (Fotó: MTI/EPA/Milwaukee Journal pool/Mike Desisti)

Ajánljuk még