Fontos

Megszületett az ítélet a Hableány-katasztrófa ügyében

Újra amerikai gépek repülhetnek Vietnám felett

| Szerző: hirado.hu
A Biden-adminisztráció egyeztetéseket folytat Vietnámmal, hogy nyélbe üssék a két korábbi háborús ellenség történetének legnagyobb fegyverüzletét – számolt be a Reuters hírügynökség két, az ügyet ismerő forrásra hivatkozva. A csomag többek közt negyedik generációs F–16-os vadászgépeket is tartalmazna.

Az egykori ellenségek szeptember elején kötöttek átfogó stratégiai partnerségről szóló megállapodást – a kapcsolatok ezen a szintjén csak három ország áll Vietnámmal: India, Kína és Oroszország. A vietnámi háború emléke által beárnyékolt viszonyban történelmi mérföldkőnek számító egyezményt Joe Biden amerikai elnök hanoi látogatásakor írták alá – írja a Magyar Nemzet.

Nagyon gyümölcsöző és ígéretes biztonsági kapcsolatokat ápolunk a vietnamiakkal, és érdeklődést látunk részükről néhány amerikai rendszerrel kapcsolatban, különösen mindazzal, ami segíthet nekik tengeri területeik jobb megfigyelésében” – fogalmazott az egyik nevét elhallgató forrás a Reutersnek. Vietnám és Kína között – habár papíron szövetségesek – egyáltalán nem feszültségektől mentes a viszony.

A két ázsiai ország között a Dél-kínai-tengeren komoly területi vitáik vannak néhány sziget hovatartozása miatt.

Több napon keresztül néztek farkasszemet egymással 2019-ben a kínai és vietnámi parti őrség egységei, miután Peking megsértette Hanoi kizárólagos gazdasági övezetét. A Reutersnek nyilatkozó források azt is elárulták: Washington célja, hogy Vietnám hadereje modernizálásában nagyobb szerepet vállaljanak az amerikai, dél-koreai és indiai hadiipari vállalatok.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai–vietnámi üzlet több szempontból is érdekes. A New York Times amerikai napilap szeptember eleji cikke szerint Hanoi Oroszországtól is vásárolna fegyvereket, nyolcmilliárd dollár értékben.

Ajánljuk még