Aktuális

Tizenhét tüzérségi lőszer került elő egy társasház kertjéből

Szijjártó Péter: Több száz munkahely jött létre a Felvidéken a magyar gazdaságfejlesztési program nyomán

A kormány készen áll gazdaságfejlesztési programja folytatására a Felvidéken, amelynek keretében az utóbbi években már több száz új munkahely jött létre, így segítve a helyi magyar közösség megmaradását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a szlovákiai Szomotoron.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a településen megépült mezőgazdasági integrációs központ átadásán arról számolt be, hogy az Agro-Somotor szerződéses formában fogja biztosítani a kisgazdálkodók számára a termeléshez szükséges anyagokat, majd megveszi és versenyképes áron a külpiacokon értékesíti a terményeiket. A nagyjából 3,5 milliárd forint értékű projektet a magyar kormány 1,7 milliárd forinttal támogatta.

Kapcsolódó tartalom

Több mint száz gazda integrálásával, több tízezer tonna mennyiségű termék versenyképes módon történő értékesítésére nyílik itt tehát lehetőség (…) Ezen beruházásban találkozik a felvidéki magyarok, Szlovákia és Magyarország közös érdeke” – mutatott rá.

Kiemelte, hogy a helyi termelőket az elmúlt időszak kihívásai nehéz helyzetbe hozták, ez a beruházás azonban lendületet adhat a gazdáknak, illetve egyúttal Délkelet-Szlovákia és Északkelet-Magyarország gazdaságának is.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a felvidéki magyarság kérésére és tanácsai alapján a kormány 2017-ben elindította a Baross Gábor tervet, amelynek keretében 3827, főleg élelmiszeripari, mezőgazdasági és feldolgozóipari vállalatot támogattak 21,7 milliárd forint értékben, aminek nyomán 41,5 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Szlovákia déli részén.

Ezekkel a beruházásokkal több száz új munkahely jött létre egy olyan térségben, amelyről a politikai döntéshozatali központokban viszonylag gyakran feledkeznek meg. Ezek a programok kiszámíthatóbb jövőképet adnak a fiataloknak, és megállítják vagy legalábbis jelentős mértékben le tudják lassítani a külföldre vándorlást, ezáltal pedig ez a gazdaságfejlesztési program segít abban, hogy megállítsuk a felvidéki magyar közösség fogyását” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a program hatása átnyúlik a határokon, amit jól példáz, hogy a Magyarországról beszerzett eszközök aránya meghaladja a 60 százalékot.

Kapcsolódó tartalom

Fontos külgazdasági törekvésnek nevezte a hazai cégek külföldi, főleg magyarok lakta területeken történő beruházásainak előmozdítását. „Ha ezt még hozzáadom az előbb említett gazdaságfejlesztési számokhoz, akkor azt tudom önöknek mondani, hogy a gazdaságfejlesztés és a beruházás programjai összességében négyezer projektet támogattak itt, Szlovákia területén, és ezek nyomán összesen 82 milliárd forintnyi beruházás jött létre” – szögezte le.

A miniszter aláhúzta, hogy a magyar kormány készen áll továbbra is közös fejlesztéseket végrehajtani. „Őszintén reméljük, hogy Szlovákiának a szombaton megtartandó választások nyomán olyan kormánya lesz, amely szívén fogja viselni ennek a térségnek az ügyét, és amely közös érdekként fog tekinteni a közös gazdaságfejlesztési programra” – fogalmazott.

Nagy tisztelettel kérem a felvidéki magyarságot, a felvidéki magyar közösség tagjait, hogy vegyenek részt a Szlovákia jövőjét meghatározó parlamenti választáson, és arra szeretném felhívni tisztelettel a figyelmüket, hogy ismételten van olyan politikai erő, amely egységes erőként képviseli a magyarságot” – közölte.

Ha a magyarságnak lesz képviselete Pozsonyban, akkor az hatalmas erőforrás lesz a magyar-szlovák kapcsolatok jövőbeni alakítása szempontjából is” – tette hozzá.

Elmondta, a magyar külpolitika szíve a nemzetpolitika, stratégiai középpontja pedig a közép-európai térség erősítése, márpedig mindkét szempontból lényeges a jó kapcsolat fenntartása a szomszédokkal.

Ez Szlovákia esetében is így van. Ugyanis sokkal több dolog köt minket össze, mint ahogy azt egyesek sugallni próbálják” – hangsúlyozta, rámutatva, hogy Szlovákia hazánk harmadik legfőbb kereskedelmi partnere, a két ország közös határa pedig 654 kilométer hosszú.

Ajánljuk még