Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Dél-Korea javaslatot tett a csúcstalálkozóra

Dél-Korea javaslatot tett egy, a következő hónapokban rendezendő háromoldalú, kínai-japán-dél-koreai találkozóra, amelyen a három ország külügyminiszterei vennének részt – jelentette be kedden a szöuli külügyminisztérium.

A miniszteri csúcs megrendezéséről a három ország külügyminiszter-helyettesei állapodtak meg keddi szöuli találkozójukon. Az egyeztetésen Csung Bjun Von dél-koreai, Nung Zsung kínai és Funakosi Takehiro japán külügyminiszter-helyettes vett részt.

Kapcsolódó tartalom

Diplomáciai források szerint a csúcstalálkozóra – mely négy év óta az első ilyen jellegű rendezvény lenne – decemberben kerülhet sor.

A három ország korábban évente tartott csúcstalálkozót, ám Tokió és Szöul között a viszony 2019-ben megromlott a Japán második világháborús múltja körüli viták miatt.

Szöul szerint még mindig rendezetlen az egykori koreai kényszermunkások és a szexrabszolgaságba kényszerített koreai nők ügye. Jóllehet Tokió azzal érvel, hogy a kártérítési követeléseket rendezték egy 1965-ös, a kapcsolatok normalizálását célzó szerződésben, Szöul további kártérítési igényt jelentett be.

Kapcsolódó tartalom

Idén a két ország ismét közeledett egymáshoz, augusztusban pedig Jun Szok Jol dél-koreai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök Camp Davidben, Joe Biden amerikai elnökkel közösen háromoldalú egyeztetésen vett részt.

Ajánljuk még