Fontos

Pénteken kezdődik a jegyárusítás a litván-magyar Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésre

Belenyúlna a pénztárcájába az USA, hogy kiszorítsa a csendes-óceáni térségből Kínát

| Szerző: hirado.hu
Jelentős támogatásokat, a megnyerni kívánt kis országok problémáinak kezelését, valamint gyümölcsözőbb együttműködést kínál Washington a Csendes-óceáni Fórum országainak. Mindez azért vált égetően fontossá az Egyesült Államoknak, mert az utóbbi időben Kína egyre élénkebb érdeklődést mutat a térség iránt.

Joe Biden amerikai elnök a napokban csendes-óceáni vezetőket lát vendégül a Fehér Házban, mivel az Egyesült Államok igyekszik erősíteni a kis országokkal a kapcsolatát Kína térségbeli növekvő aktivitásának árnyékában – számolt be a The Guardian.

Az USA várhatóan komoly összeget ajánl majd fel infrastruktúra-fejlesztésre, a tengeri együttműködés fokozására, valamint új nagykövetségeket a Cook-szigetek és a mindössze 260 négyzetkilométer alapterületű Nuie sziget számára. A lap megjegyzi azonban, hogy a tárgyalások eleve nem indultak jól, mivel

a Pekinghez közel álló Salamon-szigeteki miniszterelnök jelezte, nem vesz részt a megbeszéléseken.

Csalódottak vagyunk, hogy úgy döntött, nem jön el erre a nagyon különleges csúcstalálkozóra” – mondta a Fehér Ház egyik tisztviselője.

Kapcsolódó tartalom

A 18 tagú a Csendes-óceáni Fórum (PIF) vezetői várhatóan egyebek mellett az éghajlatváltozással kapcsolatos támogatások növelését fogják szorgalmazni.

Biden egy évvel ezelőtt rendezett először csúcstalálkozót 14 csendes-óceáni szigetországgal, és az amerikai elnök kormánya ígéretet tett arra, hogy a szövetségesekkel és partnerekkel szorosabban együttműködve igyekszik kezelni a szükségleteiket.

A 2022-es csúcstalálkozón az Egyesült Államok több mint 800 millió dolláros támogatást jelentett be a szigetországoknak.

A Fehér Ház szerint a csúcstalálkozó megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét a közös regionális prioritások és a kulcsfontosságú kérdésekben folytatott együttműködés mellett.

Siaosi Sovaleni, Tonga miniszterelnöke kijelentette, a közelgő találkozó lehetőséget ad arra, hogy a térségbeli országok megosszák aggodalmainkat. A csúcstalálkozót megelőző múlt heti New York-i előkészítő megbeszéléseken Sovaleni elmondta, Tonga legfőbb prioritásai az éghajlatváltozás elleni küzdelem és az óceánok védelme, és hogy új befektetőket kell keresni e kihívások támogatására.

Henry Puna, a csoport főtitkára nemrég úgy nyilatkozott, reméli, hogy a csúcstalálkozó konkrét intézkedéseket hoz. A csendes-óceáni szigetek régiója az alig egy évtizeddel ezelőtti stratégiai elhanyagoltság időszakából mára a stratégiai érdeklődés, a verseny és a nagyhatalmi versengés tárgyává vált, mondta,

utalva ezzel a geopolitikai rivalizálásra a térségbeli befolyásért az Egyesült Államok és Kína között.

Kína tavaly biztonsági paktumot írt alá a Salamon-szigetekkel, ami aggodalmat keltett az Egyesült Államokban és Ausztráliában is. Ez állhat annak a hátterében, hogy Washington új nagykövetségek és magas szintű látogatások révén fokozta a csendes-óceáni térséggel a kapcsolatát. Az év elején az USA harminc év szünet után újra megnyitotta nagykövetségét a Salamon-szigeteken. Nagykövetséget nyitott Tongán is, és tervez egyet Vanuatun.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Joe Biden elnök (középen) az Egyesült Államok és a csendes-óceáni szigetországok csúcstalálkozójána Fehér Házban, Washingtonban, 2022. szeptember 29-én (Fotó: Tom Brenner/Getty Images)

Ajánljuk még