Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

Vucic szerint a koszovói miniszterelnök célja, hogy Szerbia háborúba sodródjon a NATO-val

A koszovói miniszterelnök célja, hogy Szerbia belesodródjon egy háborúba a NATO-val – így reagált Aleksandar Vucic szerb elnök a vasárnapi összecsapásokra. Harminc szerb fegyveres barikádozta el magát egy koszovói templomban, majd tűzharcba keveredtek a rendőrökkel. Egy rendőr és legkevesebb három fegyveres meghalt. Pristina terrortámadásként kezeli a történteket.

Egyesével vitték a letartóztatott fegyvereseket a rendőrségre a koszovói Mitrovicában. Vasárnap este láttak napvilágot az első felvételek a felkelő szerbekről: katonai egyenruhában, golyóálló mellényben voltak, amikor letartóztatták őket.

Kapcsolódó tartalom

A lövöldözés helyszínét még hétfőn sem lehetett megközelíteni: koszovói rendőrök zárták le a monostorhoz vezető utakat. Második napja tart a helyszínelés: a koszovói hatóságok szerint nehézfegyvereket, robbanószerkezeteket és egyenruhákat találtak, a felszerelés elég lett volna több száz támadónak. A koszovói belügyminisztérium szerint ezek egy átfogó támadás előkészületeire utalnak.

Egymásnak ellentmondó, de minden oldalról drámai beszámolók születtek a vasárnapi eseményekről.

Szerb ajkú fegyveresek egy csoportja teherautókkal zárt le egy hidat az észak-koszovói Banjska településén, és

tüzet nyitottak a kiérkező rendőrökre.

Az ezt követő tűzharc során a fegyveresek mintegy 30 fős csoportja visszavonult egy közeli ortodox monostorba. Az ott tartózkodó szerzeteseket és újvidéki szerb zarándokokat felszólították: vonuljanak fedezékbe. Hamarosan megérkeztek a koszovói albán erők, és megostromolták a templomot, valamint összecsaptak a zendülőkkel.

Egy koszovói rendőr és három szerb fegyveres meghalt, többen súlyosan megsérültek.

Több fegyverest letartóztattak, kettőt közülük kórházba szállítottak.

Kapcsolódó tartalom

Gyertyát gyújtott Albin Kurti koszovói miniszterelnök a megölt rendőr emlékére vasárnap este Pristinában. Több száz mécses gyúlt a koszovói főváros rendőrőrse előtt, a koszovói sajtó mártírként ír az elhunytról. A kormányfő kijelentette:

a támadók célja Koszovó destabilizálása volt.

„Külföldi, professzionális katonai és rendőrségi alakulatok vettek részt ebben a terrortámadásban és Afrim könyörtelen meggyilkolásában. A fegyveresek közül többeket letartóztattunk, mások megsérültek. Hiszem, hogy a nyomozás kideríti, kik ők pontosan, hogyan jutottak Koszovóba, ki és mikor adta ki a parancsot erre a kudarcba fulladt akcióra” – mondta Albin Kurti.

Kapcsolódó tartalom

Egészen máshogy látják a történteket a határ szerb oldalán. A koszovói ügyekért felelős kormánybiztos szerint a koszovói albán erők szerbellenes terrorja vezetett a vasárnapi eseményekhez, és figyelmeztetett: a provokáció a közeljövőben folytatódni fog.

Aleksandar Vucic szerb elnök kijelentette:

Pristina célja, hogy Szerbia háborúba sodródjon a NATO-val.

„Az egészet úgy rendezték meg, hogy a koszovói szerbeket lehessen hibáztatni, holott az egyetlen felelős maga Albin Kurti! Fittyet hány a brüsszeli egyezményre, leváltotta a koszovói szerb tisztviselőket, és esze ágában sincs létrehozni a szerb autonómiát. Folyamatosan provokál. Sajnálom, hogy egyes szerbek bedőltek ennek. Albin Kurtit kell hibáztatni, ő az, aki háborút akar!

Élete álma, hogy belerángasson minket egy háborúba a NATO-val”

– mondta a szerb elnök.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: soha nem fogja elfogadni Koszovó függetlenségét. Felszólította a nemzetközi közösséget: kényszerítsék ki az észak-koszovói szerb autonómia létrehozását, máskülönben a konfliktus további kiéleződését kockáztatják.

Kiemelt kép: Aleksandar Vucic szerb államfő sajtóértekezletet tart Belgrádban 2023. szeptember 24-én (Fotó: MTI/EPA/Szerb elnökség sajtószolgálata/Dimitrije Goll)

Ajánljuk még