Aktuális

Lövöldözés volt a franciaországi Montpellier bírósága előtt, többen meghaltak

„Olyan munkát vállaltak, amelyet mások nem voltak képesek ellátni”: hazaérkeztek a magyar hősök Líbiából

| Szerző: hirado.hu
Vasárnap éjjel hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentő szervezetek tagjai, akiket a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára fogadott a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.

A kutató-mentők az elmúlt napokban nehéz és hősies szolgálatot vállaltak magukra, a szolgálat nem volt kockázatmentes. A nehéz megközelíthetőség miatt kevés nemzetközi csoport érkezett Líbiába, ahol a magyarok elsősorban elhunytakat kerestek, és több mint száz holttestet találtak.

A munkájukat nehezítette, hogy

sem ivóvíz, sem áram nincs a térségben, ráadásul több helyen felütötte a fejét a tífusz és a kolera, az árvíz pedig felszínre mosta az aknákat is.

Azbej Tristan, a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár azt mondta: a magyar kutató-mentők olyan munkát vállaltak, amelyet más mentőcsapatok nem voltak képesek ellátni.

Kapcsolódó tartalom

„Ennek a nehéz és szomorú munkának a jelentősége kétrétű. Egyrészt a járványhelyzetet csillapítja, másrészt megadja a lehetőséget a gyászoló családtagoknak, hogy megadják a végtisztességet szeretteiknek” – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette:

a líbiai hatóságok kiemelték a magyar kutató-mentők szakszerűségét.

Azbej Tristan emlékeztetett, hogy szeptember 11-én természeti csapás érte a líbiai Derna kikötővárosát, ahol egy pusztító vihar miatt a város mélyen fekvő részeit a tengertől elzáró gátak átszakadtak, és a tengervíz elöntötte a települést.

Kapcsolódó tartalom

A katasztrófában jelenlegi tudásunk szerint több mint tizenötezer ember vesztette életét” – tette hozzá az államtitkár, aki szerint amikor megérkezett a líbiai hatóságok segítségkérése, a Hungary Helps program részéről azonnal felvették a kapcsolatot a magyar civil kutató-mentő szervezetekkel, amelyek közül három vállalta a hosszú és fáradságos utat.

A mentőszervezetek végül a Hungary Helps program szervezési és anyagi támogatásával, a Magyar Honvédség, valamint a török katasztrófavédelem együttműködésével végül tengeri úton érték el a líbiai katasztrófa sújtotta helyszínt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A Líbiából hazatért magyar kutató-mentő csapatok tagjai a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren 2023. szeptember 24-én (Forrás: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még