Baleset

Kidőlt fák miatt késnek a vonatok a balatoni vonalon

Nem tudták, hogy náci–ukrán veteránt tüntettek ki Kanadában, épp amikor Zelenszkij is ott járt

| Szerző: hirado.hu
Komoly felháborodást váltott ki Kanadában, hogy a parlament elnöke egy ukrán származású, korábban a náci SS-hadtestben szolgáló veteránt tüntetett ki álló ováció mellett, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ottawába látogatott. Felháborodott zsidó emberi jogi szervezetek bocsánatkérésre szólították fel a képviselőket. Később az alsóház elnöke bocsánatot kért, azt mondta, utólag tudomására jutottak olyan információk, amelyek miatt megbánta döntését.

Kanadai zsidó szervezetek élesen bírálták a parlamenti képviselőket, amiért állva tapsoltak meg egy ukrán-kanadai háborús veteránt, aki egykor a Waffen SS galíciai alegységében harcolt. Mindez akkor történt, amikor Justin Trudeau kanadai kormányfő meghívására Volodimir Zelenszkij ukrán államfő az ottawai parlamentbe látogatott.

Az FSWC emberi jogi szervezet megdöbbentőnek tartja, hogy a kanadai parlament álló ovációval köszöntött egy ukrán veteránt, aki a második világháború alatt egy náci katonai egységben szolgált, amely zsidók és mások tömeges meggyilkolásában vett részt. Bocsánatkéréssel és magyarázattal tartoznak” – írta a korábban Twitterként ismert X-en egy kanadai jogvédő szervezet, amely a holokauszt terén fejt ki felvilágosító tevékenységet.

A parlament képviselői tapsban és éljenzésben törtek ki Zelenszkij látogatásakor a fővárosban, Ottawában, amikor kitüntették a 98 éves ukrán-kanadai Jaroszlav Hunkát, amiért a háború idején az oroszok ellen harcolt.

Csakhogy kiderült, hogy az ukrán veterán az első ukrán hadosztályban harcolt, ami az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályként is ismert volt, amely a nácik katonai alakulataként harcolt a Schutzstaffel, az SS katonai szárnya keretében

– írja Toronto Star kanadai lap.

Az a tény, hogy egy náci katonai egységben szolgált veteránt meghívtak a parlamentbe és álló ovációban részesítettek, megdöbbentő. A növekvő antiszemitizmus és a holokauszt eltorzításának idején hihetetlenül zavaró látni, hogy a kanadai parlament feláll, hogy megtapsoljon egy olyan személyt, aki a Waffen-SS egyik egységének tagja volt, egy olyan náci katonai ágnak, amely zsidók és mások meggyilkolásáért felelős, és amelyet a nürnbergi per során bűnszervezetnek nyilvánítottak” – folytatta közleményében az emberi jogi szervezet.

A parlament alsóházának elnöke bocsánatot kért

Anthony Rota, a kanadai parlament elnöke vasárnap bocsánatot kért, miután az ukrán államfő látogatása során álló ovációval tisztelegtek egy ukrán veterán előtt, aki a nácik oldalán harcolt a második világháborúban. Bocsánatkérését azzal indokolta, hogy utólag több információ jutott a tudomására, ami miatt megbánta, hogy elismerte Hunkát.

„Ez a kezdeményezés teljes mértékben az én kezdeményezésem volt. Különösen szeretném kifejezni legmélyebb bocsánatkérésemet a kanadai és a világ zsidó közösségeinek” – fogalmazott a liberális politikus.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Breaitbart

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kezet fog sajtótájékoztatójuk előtt Ottawában 2023. szeptember 22-én (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Adrian Wyld)

Ajánljuk még