Fontos

Pénteken kezdődik a jegyárusítás litván-magyar Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésre

Kiderült, kinek állhat érdekében a lengyelek és az ukránok összeugrasztása?

Németország érdekében állhat, hogy megromlott a viszony a lengyelek és az ukránok között, legalábbis így gondolja egy lengyel politológus. Lassan mindennapossá válik az üzengetés a két ország között. Úgy tűnik, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hiába látogatott a hétvégén Lengyelországba, Ukrajna az egyik legnagyobb fegyverszállító szövetségesét veszíthette el.

Németország lehet a legnagyobb nyertese a lengyel–ukrán adok-kapoknak. Úgy tűnik, a konfliktus szálait a háttérből Berlin mozgatja – ezt írja a Mandiner egy lengyel politológusra hivatkozva.

Tomasz Grosse szerint ugyanis Berlin azon dolgozik, hogy éket verjen Kijev és Varsó közé, ezzel védve a német vállalatok ukrajnai érdekeit. A politológus szerint a mögött a brüsszeli döntés mögött is német ármánykodás van, ami feloldotta az ukrán gabona importjának tilalmát.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Bizottság ugyanis nemrég ismét megnyitotta volna a kapukat az ukrán gabonadömping előtt. Csakhogy Szlovákia, Magyarország és Lengyelország – saját termelőit védve – megtiltotta az ukrán gabona behozatalát.

Az ukrán elnök szinte azonnal közölte, hogy válaszul Ukrajna pert indít a Világkereskedelmi Szervezetnél, sőt importtilalmat is bevezet a lengyel termékekre.

Volodimir Zelenszkij burkoltan oroszbarátsággal is megvádolta Lengyelországot.

Tovább élesedett a konfliktus, amikor a lengyel elnök sem volt hajlandó találkozni az ENSZ-ben Volodimir Zelenszkijjel.

Kapcsolódó tartalom

„Egy fuldokló ember rendkívül veszélyes, mert a mélybe rántja az embert” – fogalmazott Ukrajnáról Andrzej Duda lengyel elnök.

A diplomáciai háború kulcsmondatát a lengyel kormányfő mondta ki, amikor megüzente:

nem támogatják tovább a háborút.

Nem szállítunk semmilyen fegyvert Ukrajnába” – fogalmazott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Vagyis Ukrajna ezzel az egyik legnagyobb támogatóját és szövetségesét haragította magára. Lengyelország ugyanis rengeteg fegyvert és lőszert szállított korábban az ukránoknak.

Kapcsolódó tartalom

Volodimir Zelenszkij valószínűleg a békülés szándékával érkezett szombaton Lengyelországba.

Köszönöm Lengyelország támogatását és szolidaritását” – fogalmazott az ukrán elnök. Csakhogy egyetlen lengyel tisztviselő sem találkozott vele.

Példátlan, hogy egy külső segítségre szoruló ország ennyire durván és agresszíven lépjen fel az őt támogató szövetségeseivel szemben

– erről a Mathias Corvinus Collegium elemzője beszélt az M1-en. Somkuti Bálint szerint a lengyelek erőn felül segítették Ukrajnát, ezért joggal várhattak volna el barátságosabb hangnemet.

Ezzel a fellépéssel, hogy Ukrajna nem megpróbálta kétoldalú módon, kétoldalú tárgyalások keretében rendezni a gabonavitát, hanem rögtön erőből próbált tárgyalni, és nemzetközi bírósághoz, nemzetközi fórumokhoz fordult, ezzel nagyon mély sebet ejthet ezen a kapcsolaton. Azt még túlzás lenne kiejteni, hogy végzetes vagy végleges, de nagyon mélyet az biztos” – fogalmazott az MCC kutatója.

Az elemző szerint cinikus, amikor a Nyugat a lengyel-ukrán vita kapcsán arról beszél, hogy Kijev elveszítheti szövetségeseit. Hiszen Volodimir Zelenszkij már több támogatóját is bírálta korábban. Az Egyesült Államok azonban akkor nem lépett közbe.

Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Andrzej Duda lengyel elnök a varsói államfői palota udvarán tartott fogadási ünnepségen 2023. április 5-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

Ajánljuk még