Legfrissebb

Négy hónapon belül negyedszer tört ki vulkán Izland legsűrűbben lakott részén – videón a lávafolyam

„Háborúba jöttünk, nem kempingezni”: kubai zsoldosok az orosz hadseregben

| Szerző: hirado.hu
Különös színfoltját képezik az orosz–ukrán háborúnak a 2022 vége óta Kubából kisebb csoportokban érkező, Moszkva zsoldjába álló harcosok. Sokak számára ez jelenti az egyetlen szabadulási lehetőséget a kommunista diktatúra nyomorából. Mások azt állítják: átverték őket – derül ki a Politico riportjából.

„Lehetsz atomfizikus, itt mégis éhen halhatsz” – jelentette ki egy, a brüsszeli lap riportjában Césarnek nevezett, 19 éves fiatalember, aki így jellemezte a kubai állapotokat: „A jelenlegi fizetésemből alig tudok olyan alapvető dolgokat vásárolni, mint a vécépapír vagy a tej.” A fiatalember korábban Amerikába próbált szökni, sikertelenül. Most felszállhat egy Moszkvába tartó, közvetlen repülőjáratra úgy, hogy a repülőjegyet sem kell kifizetnie. Ennek költségét ugyanis az orosz hadseregnek dolgozó toborzó biztosítja.

Drága jegyárat fizet: be kell lépnie az orosz hadseregbe, és Ukrajnában kell harcolnia

– áll a riportban.

Kuba hivatalosan ellenzi

A fiatalember reméli, hogy mentősként dolgozhat majd.

Még hiúbb reményeket táplált az a negyvenes évei végén járó kubai „újonc”, aki az oroszországi Tula városában arról kesergett: építőanyag-fuvarozó sofőri állást ajánlottak neki Oroszországban, ám amikor megérkezett, máris fegyveres harcra készítették fel.

Kapcsolódó tartalom

Bár Havanna nem titkolja, hogy Moszkva pártjára állt az általa a jenki birodalomnak hívott Egyesült Államokkal szemben,

a Miguel Díaz-Canel által vezetett rezsim nem támogatja, hogy polgárai orosz zsoldba álljanak.

Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter a napokban bejelentette, hogy a nyomára bukkantak egy toborzó csoportnak. A politikus embercsempész-hálózatról beszélt, és közölte, hogy mindent megtesznek annak feloszlatása érdekében. Hiába függ tehát Kuba az olcsó orosz üzemanyagtól, ez még nem jelenti Moszkva feltétlen támogatását.

Mindemellett köztudott, hogy a karibi ország zsoldosai korábban számos, arab és afrikai országban – különösen Angolában – bukkantak fel, s miközben

a kommunista rezsim már több ezer zsoldost veszített el különféle távoli földrészek konfliktusaiban,

Havanna következetesen tagadta, hogy polgárai külföldön harcolnának.

A Politico mindazonáltal most szintén Havanna erőteljes fellépéséről számol be, melyre állítólag azután került sor, hogy augusztus végén közzétettek egy interjút a YouTube-on, amely felvételeken két 19 éves kubai azt állította, hogy Oroszországba csábították őket jövedelmező építőipari munkára, majd az ukrajnai lövészárkokban kötöttek ki. A fiatalok azt állítják a felvételen, hogy megverték őket, a pénzület kicsalták, majd foglyok lettek.

Kapcsolódó tartalom

„Gyorsan megölik őket, és kész”

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 novemberében írt alá egy rendeletet, amely gyorsított honosítást kínál a szerződéses katonának jelentkező külföldiek számára. „Mindannyian orosz állampolgárságot kaptunk” – idézi a Politico az egyik kubai újoncot, aki elmondja: 15 fős csoportjukból néhányan csak pár hónapja voltak Oroszországban, és nekik

a helyi kormányzó személyesen adta át az orosz útlevelet.

„Anélkül, hogy beszélnék a nyelvet, ismernék a helyi terepet, vagy megfelelő kiképzést kapnának a modern hadviseléshez, gyorsan megölik őket, és kész” – véli Pavel Luzin, a Center for European Policy Analysis (CEPA) pártoktól független közpolitikai kutatóintézet vezető munkatársa. Hozzátette:

a legtöbb külföldi zsoldos a közép-ázsiai és afrikai országokból, Szíriából és Afganisztánból érkezik.

Nem világos, hogy pontosan hány külföldi állampolgár csatlakozott az orosz haderőhöz. A Moszkvával szembeni elfogultságát nem titkoló Luzin szerint egyrészt ágyútölteléknek kellenek a súlyos orosz vérveszteségek miatt – majd, némileg saját magát megcáfolva, a CEPA munkatársa arra utal, hogy inkább propagandacélokra kellenek a zsoldosok, mert Moszkva így tudja felmutatni, milyen sok ország támogatja.

Emberélet 2000 dollárért

A Politico által feltárt források szerint a zsoldosok kezdő fizetése 195 000 rubel (mintegy 2000 dollár) egyszeri juttatásból állt, amelyet 204 000 rubel (2100 dollár) havi fizetés követ. Kuba egy főre jutó GDP-je 2020-ban átlagosan évi 9500 dollár volt.

A lap által nyomon követett egyik csoport tagjai a kubai Varaderóban szálltak repülőre.

Az Oroszországba való belépéskor a tartózkodás céljaként „turizmus” szerepelt adatlapjukon.

Az újoncokat egy Diana néven bemutatkozó nő fogadta a moszkvai A. Sz. Puskin Seremetyjevói nemzetközi repülőtéren. Felrakták őket egy buszra, és egy újonc szerint egy üres iskolaépületbe vitték őket Moszkvától 200 kilométerre, Rjazany közelében. Orvosi vizsgálaton estek át, majd egy halom papírt kellett kitölteniük, beleértve az orosz védelmi minisztériummal való szerződés aláírását.

A legtöbbjüket azonban áthelyezték a

Moszkva melletti Tulában állomásozó 106. gárdista légideszant alakulathoz,

amelyet a leghevesebb ukrajnai harcokban vetnek be.

Hányan lehetnek?

Nem könnyű megmondani, hogy hány kubai állampolgár csatlakozott az orosz hadsereghez. A Politico információi szerint mintegy 140 kubai zsoldos tartózkodik Tulában. Egy miami székhelyű spanyol nyelvű tévécsatornának szeptember elején pedig egy betelefonáló azt mondta, hogy 90 kubai áll az ő parancsnoksága alatt Rjazanyban.


Az Informnapalm nevű ukrán weboldal mintegy 198 feltört dokumentumra hivatkozva azt állítja,

19 és 69 év között mozog a kubai zsoldosok életkora;

a beutazóknak mintegy 50 útlevelet idén júniusban és júliusban állítottak ki.

Minden kényszer nélkül

Míg egyesek azt állítják, rászedték őket, Ukrajnában harcoló ismerőseiről a 36 éves Yoenni Vega Gonzalez, Oroszországban élő kubai elmondja: „Senki sem nyomott fegyvert a fejükhöz” azoknak, akik zsoldosként vannak a fronton. „A szerződésből világosan kiderül, hogy háborúba mennek, nem pedig labdázni vagy kempingezni” érvelt Gonzalez.

Amikor a döntésének erkölcsi következményeiről kérdezték, az egyik kubai újonc – Tulában – azt mondta, hogy nem ez volt számára az elsődleges szempont, hanem

„hogy kijussunk Kubából.”

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Jorge Rey/Getty Images)

Ajánljuk még