Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Elítéli a koszovói rendőrök elleni támadást az EU

Az Európai Unió a leghatározottabban elítéli a koszovói rendőrök ellen a hétvégén elkövetett „terrortámadást”, kiutat kell találni az állandó válságokból, és vissza kell térni a normális problémamegoldáshoz – jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője.

Észak-Koszovóban vasárnap hajnalban lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót lelőttek, kettőt megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök. Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök szerint Albin Kurti koszovói miniszterelnök folyamatos provokációja vezetett az incidenshez.

Peter Stano szerint

amíg a támadások mögött álló összes tény és részlet tisztázásra nem kerül, addig az EU tartózkodni fog a további reagálásoktól.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az EU kész-e bevezetni korlátozó intézkedéseket Szerbia ellen, ahogy Koszovóval szembe tette, Stano úgy nyilatkozott: „A Koszovó ellen bevezetett ideiglenes intézkedések arra válaszul születtek, hogy az egyik fél nem volt képes megfelelni a feszültségek csökkentésére vonatkozó elvárásoknak. Ezek az intézkedések jelenleg Pristinára vonatkoznak, de ha a tagállamok indokoltnak érzik, akkor Belgráddal szemben is alkalmazni fogják őket.”

A szóvivő hozzátette: az EU mindent megtesz, hogy segítse a két fél közötti párbeszédet. „Mindketten csatlakozni akarnak az Európai Unióhoz, de ez csak az EU által közvetített párbeszéd útján lehetséges” – hívta fel a figyelmet.

Kapcsolódó tartalom

Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök legutóbbi – szeptember közepén lefolytatott – brüsszeli tárgyalásai kudarcba fulladtak. Koszovó azzal vádolja az EU-t, hogy túl jóindulatú Szerbiával szemben, hogy ne ösztönözze Belgrád közeledését Moszkva felé.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött.

Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat.

Aleksandar Vucic vasárnap ismét leszögezte, Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még