Aktuális

Óriási öröm érte a Beatles legendáját

Boris Pistorius Németország támogatásáról biztosította a balti államokat

Boris Pistorius német védelmi miniszter Berlin szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a balti államokat hétfőn Rigában.

„Németország kész vezető katonai szerepet vállalni a balti országokban” – hangsúlyozta Pistorius, hozzátéve, hogy a térség biztonsága egyben Németország biztonságát is jelenti.

Kiemelte: Berlin megtartja ígéretét és hozzájárul Észtország, Lettország és Litvánia védelméhez „a földön, levegőben és tengeren is”. „Felelősséget viselünk, egy nagyon különleges felelősséget ezért a régióért” – húzta alá.

A német tárcavezető háromnapos látogatást kezdett a balti térségben. Elsőként lett hivatali partnerével, Andris Sprudsszal találkozott.

A balti államok részben az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszországgal, illetve Fehéroroszországgal is határosak.

Spruds arról beszélt, hogy Oroszország esetében tartós fenyegetésről van szó, amit hazája „rendkívül komolyan” vesz. Hozzáfűzte, hogy nagyon megbecsülik Németország hozzájárulását a regionális biztonsághoz. A lett védelmi miniszter utalt arra, hogy a német hadsereg vezető szerepet játszik a szomszédos Litvániában állomásozó NATO-erőkben.

Kapcsolódó tartalom

A német küldöttség kedden Észtországba utazik tovább a kétnapos Baltikumi Éves Védelmi Konferenciára (ABCD). A két miniszter megemlítette a balti térség légtérellenőrzését is, amelynek keretében 2024-től a német légierő gépei és személyzete fog szolgálatot teljesíteni a lettországi Lielvarde támaszponton.

Boris Pistorius felhívta a figyelmet Svédország NATO-tagságának jelentőségére is.

„A balti államok különösen élveznék a svéd csatlakozás előnyeit” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy ezzel Észtország, Lettország és Litvánia stratégiai mélységet nyernének, és válsághelyzetben jobban lehetne biztosítani segítséget és utánpótlást. „A NATO, Németország és a balti államok nem engedhetnek meg maguknak további halogatást” – tette hozzá.

Ajánljuk még