Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Az újrahasznosított legó nem az igazi, le is állnak a gyártásával

| Szerző: hirado.hu
A dán építőjáték-gyártó felhagy azzal, hogy újrahasznosított műanyag palackokból gyártsa a legókockákat, ugyanis ez a technológia jelentősen megnövelte az előállítási költségeket, rontott a minőségen, ráadásul nem is bizonyult környezetkímélőbbnek.

A Lego leállította azt a projektet, amelynek az volt a célja, hogy játékait olajalapú műanyag helyett újrahasznosított italos palackokból készítsék, az eljárás ugyanis magasabb szén-dioxid-kibocsátással jár

– írja a The Guardian.

A világ legnagyobb játékgyártója 2021-ben mutatta be az első újrahasznosított műanyagból készült legókocka prototípusát. Akkor azt kommunikálták, hogy az eldobott PET-palackokból készült kocka megfelel a cég szigorú minőségi és biztonsági feltételeinek, valamint hogy egy több mint százötven tagú csapat dolgozik azon, hogy a termék gyártásában fenntartható megoldásokat találjon. Anyagtudósok és mérnökök az évek alatt több mint 250 PET-anyagvariációt és több száz műanyag alternatívát teszteltek, ennek eredményeként jött létre az a prototípus, ami a minőség, biztonság, játék és persze az összeilleszthetőség terén is megfelelt az elvárásoknak. Legalábbis akkor így gondolták.

Kapcsolódó tartalom

Az átállást az újrahasznosított polietilén-tereftalátra (PET) a Lego azért tartotta kiemelten fontosnak, mert az eredetileg használt akrilnitril-butadién-sztirol (ABS) esetében egy kilogramm műanyag előállításához körülbelül két kilogramm kőolajra van szükség.

Olyan ez, mintha acél helyett fából próbálnánk kerékpárt készíteni” – fogalmazott Tim Brooks, a Lego fenntarthatóságért felelős vezetője, utalva arra, hogy a nem olajalapú anyag puhább, és a tartósság érdekében további összetevőket igényel, valamint nagyobb energia kell a feldolgozáshoz és a szárításhoz.

A gyártási környezetet érintő zavarok olyan mértékűek voltak, hogy mindent meg kellett változtatni a gyárakban az újrahasznosított anyagok használatának növeléséhez, tette hozzá, megjegyezve, hogy mindezek után az ökológiai lábnyom nem csökkent, hanem nőtt.

A vállalat új célja, hogy a hagyományosan használt ABS minden egyes részét fenntarthatóbbá tegye, több bioalapú és újrahasznosított anyag beépítésével. A Lego szóvivője kijelentette, 2025-ig megháromszorozzák a fenntarthatóságra fordított kiadásokat, a költségeket pedig nem hárítják át a fogyasztókra.

Kiemelt kép: Nathan Sawaya amerikai művész legókockákból megmintázott Flash Forward című szobra (Fotó: MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

Ajánljuk még