Aktuális

Itt nézheti vissza Ferenc pápa húsvéti üzenetét és Urbi et Orbi áldását

A szerb elnök reagált arra, hogy szerb fegyveresek megtámadtak egy koszovói rendőrjárőrt

Mindazért, ami Koszovóban történik kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök a felelős, aki azt szeretné, hogy Szerbia összeütközésbe kerüljön a NATO-val – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A szerb elnök így reagált arra, hogy szerb fegyveresek megtámadtak egy koszovói rendőrjárőrt vasárnapra virradóra, a kialakult tűzpárbaj pedig egész nap tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót lelőttek, kettőt megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök.

Kapcsolódó tartalom

Albin Kurti folyamatosan provokált, a szerbek pedig fellázadtak, mert nem akarták többé elviselni Albin Kurti terrorját – húzta alá a szerb elnök. „Sajnálom, hogy a szerbek egy része felült ezeknek a provokációknak. Albin Kurti az egyedüli felelős, az egyedüli, aki összeütközéseket és háborút akar. Senki más nem akar összeütközéseket és háborút, neki viszont az az egyedüli vágya, hogy bevonjon minket egy háborúba a NATO-val” – részletezte Aleksandar Vucic.

Hozzátette: semmivel sem igazolható a koszovói rendőr meggyilkolása, azt mindenképpen el kell ítélni.

Míg a szerb elnök szerint a koszovói rendőrökre felháborodott helyi szerbek támadtak, Albin Kurti szerint jól felfegyverzett, képzett harcosokról, „terrorista bűnszervezetről” van szó, amelyet politikailag és pénzügyileg támogat Belgrád.

Kapcsolódó tartalom

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderőnek, a KFOR-nak a katonáira támadtak.

Az 1,8 milliós Koszovó északi részén, tömbben mintegy 50 ezer szerb él.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Aleksandar Vucic vasárnap ismét leszögezte, Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.

Ajánljuk még