Aktuális

Mutatjuk a milliókat érő öt számot

Szirénázó autók száguldanak Makkhetes felé – ismét fegyveres leszámolás zajlott a migránsok között

Ismét összecsaptak a bevándorlók a déli határ szerb oldalán. A helyi sajtó beszámolója szerint pénteken este rendőrök és mentőautók is érkeztek a makkhetesi erdőhöz, ahol migránsok kezdtek lövöldözni egymásra. Az esetet a szerb hatóságok egyelőre nem erősítették meg. Közben továbbra is naponta százával próbálnak Magyarországra szökni a migránsok a déli határnál.

Nagy csoportokban pihennek az illegális bevándorlók a szabadkai befogadótábor könyékén. A legtöbben Törökországon és Bulgárián keresztül érkeznek Szerbiába. Azt mondják, az úton embercsempészek segítettek nekik, ezért pedig összesen 6000 eurót fizettek. Ez átszámítva több mint 2 millió forint.

Azt, hogy honnan van a pénzük, nem tudni. A migránsok rendszerint csak annyit mondanak, otthonról, családtagjaiktól, vagy baráraiktól kapnak támogatást, ezt adják oda az embercsempészeknek.

Kapcsolódó tartalom

A bűnözők felosztották egymás között a határmenti területeket.

Itt gyűjtik be a pénzt az illegális bevándorlóktól, akiknek azt ígérik átjuttatják őket a határon. Garancia nincs, közben az üzletelés egyre veszélyesebb, az embercsempészek között ugyanis rendszeressé váltak a lövöldözések és a fegyveres összecsapások.

„Nemrég Szabadkán fényes nappal egy bevásárlóközpont mellett történt egy fegyveres összetűzés. Az embercsempészek uralják a környékbeli erdőket, illetve taxisok, illegális bevándorlókat utaztató taxisok vannak mindenfelé ezeken a településeken. Az emberek, az ott élő emberek  joggal félnek attól, hogy 1-1 ilyen incidens során akár ők is megsérülhetnek”– számolt be róla az M1 tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

A határmenti erdőkben legutóbb pénteken délután történt leszámolás.

Szirénázó autók száguldanak Makkhetes felé – az esetről így számoltak be a vajdasági lapok. Azt írták: a múlt este csendőrök és mentők is vonultak a makkhetesi erdő felé.

Harc a teljes déli határszakaszon –ez pedig már a Pesti Srácok cikke. A lap azt írja, Makkhetestől Palicsig a teljes határmenti erdősávban lövéseket lehetett hallani. A portál úgy tudja legalább három mentőautó érkezett a könyékre, több sérült migránst a társaik hoztak ki az útra.

A Pesti Srácok szerint ráadásul a migránsok ezúttal már a magyar rendőrökre is lőttek.

Az ügy pedig már szerdán elkezdődött, amikor az illegális bevándorlók kézigránáttal fenyegették a határkerítésnél szolgálatot teljesítő egyenruhásokat, majd csütörtökön éjszaka az afgán embercsempészek szervezett támadást indítottak, végül tüzet nyitottak a magyar rendőrökre.

Puskák és rengeteg lőszer – a legutóbbi rendőrségi akció során ezt találták a migránsoknál a szerb hatóságok, akik már szinte minden héten kivonulnak az erdőkbe. A helyzet azonban nem javul, sőt egyre rosszabb.

A Vajdasági Magyar Szövetség így azt kéri a szerb kormánytól, vizsgálja felül migrációs politikáját – erről Pásztor István beszélt a napokban. Úgy fogalmazott: az Európai Unió által 2015-ben Szerbiára kényszerített migrációs politika ma már tarthatatlan.

Kapcsolódó tartalom

„Egyetlen egy megoldás van, hogy ezek az emberek, amíg nem kapnak menedékjogot, nem hagyhatják el azokat a központokat, amelyeket valahol a határ közvetlen közelében kell létrehozni, az észak-macedón-szerb határ közelében. Akinek papírja lesz arról, hogy menedékjogot kér és kap, az bejöhet, aki pedig nem, azt vissza kell toloncolni” – fogalmazott.

Egyelőre azonban megoldás nincs. Az illegális bevándorlók szinte özönlenek az Európai Unióba, így a magyar határhoz is egyre többen jönnek.

Egyetlen nap alatt ismét csaknem 1400 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a hatóságok.

De nem csak a déli határnál súlyos a helyzet.. A Telex szerint a napokban a szlovák határon egy nógrádi rendőrnek figyelmeztető lövéseket kellett leadnia, miután migránsok egy csoportja rájuk támadt Ipolyszögön.

Az írták: a rendőrök hétfőn állítottak meg egy kisteherautót, amelynek rakterében több illegális migráns is volt. Mivel a bevándorlók megpróbáltak elmenekülni a helyszínről és támadóan léptek fel a rendőrökkel szemben, figyelmeztetőlövésekre volt szükség.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még