Aktuális

Lezuhant egy kisrepülőgép, többen meghaltak

Kivonulnak az orosz békefenntartók? Folyamatosan konvojok hagyják el Hegyi-Karabahot

| Szerző: hirado.hu
Továbbra is feszült a helyzet Hegyi-Karabahban. A helyi milícia szerdai fegyverletétele után Azerbajdzsán megkezdte a térség feletti irányítás átvételét. Az azeri elnök szerint nem ellenségként, hanem a saját polgáraikként tekintenek az örményekre, ezért segélyszállítmányokat is küldtek a térségbe. Jerevánban közben már ötödik napja tartanak a kormányellenes tüntetések.

Több ezer kormányellenes tüntető gyűlt össze pénteken Jereván központjában. A kormány lemondását követelték, mert szerintük az ország vezetői cserben hagyták a hegyi-karabahi örményeket.

Az ötödik napja tartó megmozdulások már többször zavargásig fajultak. A tüntetés szervezői közölték: addig fognak az utcákra vonulni, ameddig el nem érik a céljukat.

Kapcsolódó tartalom

Az azerbajdzsáni hadsereg kedden indított támadást a vitatott hovatartozású Hegyi- Karabah ellen, miután négy azeri rendőr és két civil meghalt egy robbanásban. A bakui vezetés örmény provokációnak minősítette az incidenst és rövid, kevesebb, mint 24 óráig tartó harcokban térdre kényszerítették a szakadár terület hadseregét.

A megadási feltételek szerint az örmény többségű, de korábban Azerbajdzsánhoz tartozó terület felett Baku veheti át az irányítást. Az azeri hatóságok pénteken már el is távolították azt a kilőtt azeri tankot, ami 1992 óta jelezte a térség örményekhez tartozását.

Azerbajdzsán békés átállást ígért. A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: pénteken négy élelmiszerrel és higéniai eszközökkel teli kamiont küldtek a karabahiaknak. Az azeri elnök azt mondta: nem tekintenek ellenségként az örményekre.

„Karabahban most nyílvánvalóan egy új korszak kezdődik. Karabah örmény lakossága végre fellélegezhet. Szeretném újra hangsúlyozni, hogy ezek az emberek azerbajdzsáni lakosok, akiket örmény nacionalisták és bűnözők tartottak fogságban és tudatlanságban. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan az itt élő örmények is belátják, hogy a változás pozitív. Nem akarunk ellenségeskedni. Szeretnénk a békén és a kölcsönös megbecsülésen alapuló jövőt építeni” – mondta Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke.

Az örmény kormány szerint Azerbajdzsán eddig tiszteletben tartotta a tűzszüneti megállapodást, ezért jelenleg nem indokolt a tömeges kitelepítés.

Kapcsolódó tartalom

„Ez csak akkor fog megtörténni, ha lehetetlenné válik, hogy az otthonaikban éljenek tovább. Szeretnénk elkerülni ezt a forgatókönyvet, de ha a helyzet nem javul, akkor napirendre tűzzük a kérdést. 40 ezer szálláshelyet már előkészítettünk erre az eshetőségre” – mondta Nikol Pasinján örmény elnök.

A hegyi-karabahi béke megőrzése korábban a szakadár területen állomásozó több, mint kétezer orosz békefenntartó feladata volt. Bár hivatalosan még nem jelentették be a kivonulást, a Reuters helyi tudósítója szerint folyamatosan orosz konvojok hagyják el a térséget.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Orosz katonai konvoj halad a Jereván-Szeván autópályán Örményországban 2020. november 13-án (Fotó: MTI/EPA/PHOTOLURE/Hayk Baghdasaryan)

Ajánljuk még