Rendkívüli

A tengerbe fulladt két magyar turista

Folyamatosak a légitámadások a kelet-ukrajnai fronton

| Szerző: hirado.hu
Folyamatosak a légitámadások a kelet-ukrajnai fronton. Mindkét oldal dróntámadásokról számolt be. Pénteken ukrán rakétacsapás érte a fekete-tengeri orosz hadiflotta szevasztopoli központját. Közben az ukrán elnök Kanadában folytatja diplomáciai körútját és komoly támogatásra kapott ígéretet.

Hegyekben állnak a törmelékek a Donyeck megyei Kurahovében, miután pénteken orosz légicsapások érték a várost. Legalább tizenöten megsebesültek. Sok épület megrongálódott, az utcákon rengeteg a kiégett autó.

Közben ukrán rakétatámadás érte a fekete-tengeri orosz hadiflotta szevasztopoli központját.

Az orosz hatóságok egy eltűnt katonát tartanak számon.

Kapcsolódó tartalom

„Szükséges a kapcsolatok fejlesztése legközelebbi szomszédainkkal és partnereinkkel. Rengeteg a munka, beleértve a gazdaságot, humanitárius együttműködést, és a régió biztonságát” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a krími támadás után.

A becsapódás füstjét a műholdfelvételeken is látni lehetett.

Az ukrán hadvezetés elismerte a támadást. Ez a második alkalom, hogy Ukrajna nagy hatótávolságú fegyverekkel támadta a Krím félszigetet.

Elemzők szerint ez még gyakoribbá válhat, ahogyan Kijev egyre több pénzt és fegyvert kap a nyugati országoktól. Volodimir Zelenszkij csütörtökön Washingtonban tárgyalt, hogy meggyőzze a Fehér Házat Ukrajna további támogatásáról. Az ukrán elnök szerint hosszútávú megállapodás született egy védelmi csomagról, amely tüzérségi és logisztikai felszereléseket is tartalmaz.

Volodimir Zelenszkij útja pénteken Kanadában folytatódott, ahol újabb támogatásokról állapodott meg. Ukrajna a következő három évben átszámítva csaknem 170 milliárd forint értékű katonai segítséget kap.

Kapcsolódó tartalom

„Egy hosszabb távú, többéves kötelezettségvállalást készítünk elő, amely kiszámítható, állandó támogatást nyújt Ukrajnának. Ez magában foglal 650 millió dollárt, amit többek között 50 darab páncélozott jármű összeszerelésére fordítunk” –  mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Kanada kiképzőket is küld majd, akik a nyugati F-16-os vadászgépek vezetésére képzik majd ki az ukrán pilótákat.

Kiemelt kép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (b) Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és feleségét, Olena Zelenszkát üdvözli az ottawai Macdonald-Cartier Nemzetközi Repülõtéren 2023. szeptember 21-én (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Justin Tang)

Ajánljuk még