Aktuális

Olyat tett Szoboszlai edzője, amit korábban soha senki

Brüsszel nem tágít, Magyarországot arra kényszerítené, hogy beengedje az illegális migránsokat

Brüsszel ultimátumot intézett a tagállamok felé a migrációs paktum kapcsán. Addig nem folytatják a tárgyalásokat az egyezmény másik két eleméről, amíg az úgynevezett válságmechanizmusról meg nem állapodnak. Szakértők szerint az Európai Parlament ezzel nyomást akar gyakorolni a tagállamokra, mert attól fél, hogy az EP-választások előtt kifutnak az időből, és kárba vész a migrációs paktum.

Újabb afrikai migránsokkal teli hajó ért partot pénteken Spanyolországban, a csoportban szinte csak fiatal férfiak voltak. A spanyol parti őrség a Kanári-szigetek közelében talált rájuk, ahonnan átszállították őket Las Palmas szigetére.

Rekordszinten van az illegális migránsok száma a földközi-tengeri útvonalon – derült ki a Frontex szeptemberi jelentéséből.

Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége szerint szeptemberig – éves szinten – megduplázódott az illegális migránsok száma, az első nyolc hónapban csak ezen az útvonalon majdnem 115 ezer határsértési kísérletet jegyeztek fel. Ez a legmagasabb szám 2016 óta.

Kapcsolódó tartalom

Az Olaszországhoz tartozó Lampedusára is naponta érkeznek az illegális bevándorlók. Olaszországban is rekordot dönt az illegális bevándorlók száma, az év eleje óta már több mint 110 ezer migráns érkezett az olasz partokhoz.

Brüsszel új migrációs paktumának értelmében Magyarországnak be kellene engednie az illegális bevándorlókat, az Európai Unió ugyanis a migránsok kötelező szétosztására kötelezné a tagállamokat.

A paktum tervezetét a belügyminiszterek tanácsának nyújtották be a nyáron, egyedül Magyarország és Lengyelország szavazott ellene.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor miniszterelnök akkor arról beszélt, hogy a paktummal Brüsszel több tízezer fős migránsgettók létrehozására akarja kötelezni a tagállamokat.

„Arra akarnak bennünket kötelezni, hogy migránsgettókat építsünk Magyarországon. Tehát megmondták, hogy Magyarországnak több tízezer férőhelyet kell biztosítania migránsok befogadására. Ebből egy gettó lesz, egy menekülttábor, egy migránsgettó” – mondta Orbán Viktor szerdán a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén Esztergomban.

Az Európai Parlament most ultimátumot intézett a tagállamok felé, hogy mielőbb állapodjanak meg a paktum egyes elemeiről.

Baraczka Eszter arról számolt be Brüsszelből, hogy az Európai Parlament ezzel tulajdonképpen szeretné felgyorsítani a folyamatot, „hiszen az idő vészesen fogy, a ciklusból tulajdonképpen csak fél év van hátra. Az EP áprilisban tartja az utolsó plenáris ülését, és addig még nagyon sok feladat van a migrációs paktum kapcsán” – tette hozzá a közmédia tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

Szakértők szerint az Európai Parlament így akar nyomást gyakorolni az állam- és kormányfőkre, vagyis a tagállamokra, mert attól fél, hogy az EP-választások előtt kifut az időből, és kárba vész a migrációs paktum.

Brüsszel új migrációs paktuma téma volt a kormánypártok esztergomi kihelyezett frakcióülésén is. Orbán Viktor azt mondta, az idei év arról fog szólni, hogy Magyarországot térdre akarják kényszeríteni az ellenfelei.

A miniszterelnök kifejtette: kulturális szuverenitásunkat akarják felszámolni akkor, amikor erőszakkal akarnak betelepíteni Magyarországra bevándorlókat, és Európa legnagyobb migránsgettóit hoznák létre.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Illegális bevándorlók várakoznak a lampedusai kikötőben, hogy a Cassiopea hadihajóval továbbszállítsák őket Olaszország más részeibe 2023. szeptember 15-én. Az előző napokban rekordszámú, mintegy 6400 migráns érkezett a dél-olaszországi szigetre, ezért a helyi vezetés szükségállapotot hirdetett (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano)

Ajánljuk még