Aktuális

Megfejtették az öregedés titkát az ELTE genetikusai? Ez állhat a háttérben

Bejelentést tett az olasz kormány, hét hónapon belül megszülethet az ütemterv

Olaszország hét hónapon belül ütemtervet kíván előterjeszteni az atomenergia használatához való esetleges visszatérésről a lehetséges források és a szükséges intézkedések felsorolásával, valamint az egyéb kapcsolódó beruházásokra vonatkozó ajánlásokkal és az időkeret lefektetésével – jelentette be szombaton az olasz kormány.

„Olaszország nem veszíthet időt. Egyértelmű cél kell legyen, hogy a következő években visszatérjünk

a tiszta és biztonságos energiatermeléshez az új generációs nukleáris technológiával”

– mondta Matteo Salvini infrastrukturális miniszter.

Salvini szerint Olaszország megfontolhatja „az olyan innovatív nukleáris technológiák, mint a kis moduláris reaktorok (SMR) és a negyedik generációs AMR-reaktorok” alkalmazását.

1987-ben – egy évvel a csernobili atomkatasztrófa után – az olaszok népszavazáson az atomenergia használatának fokozatos kivezetéséről szavaztak. Az utolsó atomerőműveket 1990-ben állították le.

Kapcsolódó tartalom

2009-ben az akkori kormányfő, Silvio Berlusconi bejelentette, hogy vissza akar térni az atomenergiához, de a fukusimai katasztrófa után felfüggesztette tervét. 2011-ben egy újabb népszavazáson mintegy

94,5 százalék szavazott az új atomerőművek építése ellen.

Salvini pártjával, a Ligával kampányol azért, hogy népszavazáson döntsenek Olaszország visszatéréséről az atomenergia-termeléshez. Ami – Salvini szavai szerint – lehetővé tenné az országban a „legújabb generációs tiszta atomenergia termelését”.

Olaszország szomszédai atomerőművekkel termelnek energiát, és így versenyelőnyben vannak az olasz vállalatokkal szemben” – mutatott rá Salvini.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még