Aktuális

Japánban sem volt kérdéses a győzelme: Verstappen karnyújtásnyira került harmadik világbajnoki címétől

Aranytömböket és pénzkötegeket foglaltak le Biden korrupciós botrányba keveredett szenátorától

| Szerző: hirado.hu
Bob Menedeznek le kellett mondani befolyásos pozíciójáról, mert több bűncselekmény alapos gyanúja is rávetül, melyek miatt vádat is emeltek ellene. Bidennek ez nem jött jókor, ugyanis a szenátor az egyik legmegbízhatóbb szövetségese az elnök ukrajnai háborúval kapcsolatos törekvéseiben, a külügyi bizottság élén pedig sokat is tudott volna tenni az ügy érdekében.

Több százezer dollárnyi pénzkötegeket és aranytömböket foglaltak le a nyomozók Bob Menendez demokrata szenátor otthonában nemrég. A politikussal szemben azért emeltek pénteken vádat az ügyészek, mert alapos gyanúja áll fenn, annak, hogy a politikus éveken át fogadott el kenőpénzeket. A vád szerint a szenátor a juttatásokért cserébe titokban segítette az egyiptomi rezsimet az USA kárára.

New York déli körzetének ügyészsége sajtótájékoztatón mutatta be a Mendeztől lefoglalt készpénzt, aranytömböket és luxusautót (Fotó: Alexi J. Rosenfeld/Getty Images)

Menendez a vádemelés után lemondott a külügyi bizottság elnöki posztjáról, a szenátus demokrata választmányának szabályzata ugyanis erre kötelez ilyen esetekben.

Az amerikai elnöknek nem is jöhetett volna rosszabbkor Menendez lemondása, a külügyi bizottság elnökeként ugyanis széles hatásköre volt rá, hogy érvényre juttassa Biden elképzeléseit az ukrajnai háborút illetően.

Joe Biden még alelnökként és Robert Mendez szenátor a washingtoni Capitoliumban 2013-ban (Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

Kapcsolódó tartalom

A Reuters hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy

Menendez kulcsfontosságú partnere volt Bidennek a külügyi bizottság vezetőjeként, hiszen neki kellett megerősítenie az elnök kinevezettjeit a szenátusban, valamint támogatólag lépett fel az Egyesült Államok első emberének külpolitikáját illetően, például az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Bob Menendez csütörtökön még egymást üdvözölték a Capitoliumban – másnap helyezték vád alá az amerikai politikust (Fotó: MTI/EPA)

A kongresszus most vizsgálja Biden arra vonatkozó júliusi kérését, hogy a Kijevnek már elküldött 113 milliárd dolláron felül további 24 milliárd dollárt juttassanak el az ukránokhoz. Ez a kérés sok republikánus ellenállásába ütközik a Reuters szerint. Menendez, aki végig támogatta Biden ezen elképzelését, már nem segíthet, helyét csak akkor foglalhatja el újra ugyanis, ha az ügy lezárul és ártatlannak találják.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/UPI pool/Sarah Silbiger)

Ajánljuk még