Gyász

Elhunyt a magyar focista, aki összeesett a pályán és mentőhelikopter szállította kórházba

A német kancellár támogatja az illegális bevándorlás szigorúbb ellenőrzését

Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy nyitott a határőrizet szigorítására az illegális bevándorlás féken tartása érdekében, miközben egyre szaporodnak a pártokon átívelő felszólítások az országba beengedett menedékkérők számának korlátozására.

A növekvő nyomás hatására a törvényhozók megoldást keresnek a menekültek növekvő számára, amely számos problémát okoz az ország több tartományában. A német tartományok és települések egyre többet panaszkodnak a túlterheltségre.

Sok ember érkezik Európába és Németországba, és a számuk „drámaian megnőtt” – mondta Scholz szombaton a Szociáldemokrata Párt nürnbergi nagygyűlésén.

„Németország elkötelezett a menedékhez való jog iránt” – szögezte le a kancellár.

Azokat azonban, akiknek a kérelmét elutasították vagy bűncselekményt követtek el, vissza kell toloncolni – tette hozzá. A bevándorlás határozottabb korlátozásáról szóló vitában az Olaf Scholz vezette kormánykoalíció és az ellenzéki jobbközép uniópártok egyaránt együttműködésre szólították fel egymást.

Kapcsolódó tartalom

„Ha kezelni akarjuk ezt a kihívást, a Bundestagnak meg kell találnia a pártok fölött átívelő egységet” – mondta szombaton a Süddeutsche Zeitungnak Carsten Linnemann, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára.

Friedrich Merz, a CDU elnöke szintén felszólította Olaf Scholzot és az szociáldemokratákat, hogy működjenek együtt, hogy megoldást találjanak a menekültek számának növekedésére.

„A javaslatom: csináljuk meg együtt. Ha a Zöldekkel nem tudja megtenni, hajítsa ki őket, majd mi együtt megcsináljuk, de ezt a problémát meg kell oldanunk” – mondta Friedrich Merz egy pártértekezleten Münchenben szombaton.

Scholz koalíciós kormányában az SDP-n kívül a Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek vesznek részt. Augusztus végéig 204 ezren kértek idén menedéket Németországban, ami 77 százalékos emelkedés 2022-höz képest.

Ajánljuk még