Fontos

Femke Bol világcsúccsal nyert 400 méteren a fedett pályás vb–n

Zelenszkij újabb fegyverekért utazott Washingtonba, és meg is kapja Bidentől

Újabb fegyverekkel támogatja Ukrajnát az Egyesült Államok – jelentette be Joe Biden amerikai elnök, miután találkozott Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán elnök a háború kitörése óta másodszor, megválasztása óta harmadszor járt az Egyesült Államokban. Bár a republikánusok közül egyre többen tartják fenntarthatatlannak az Ukrajnának nyújtott amerikai pénzügyi támogatást, Zelenszkij szerint a mostani megbeszéléseken sikerült tovább mélyíteni a két ország együttműködését.

„Mit üzen a szkeptikus republikánusoknak?” – kérdezték újságírók az ukrán elnöktől Washingtonban, de ő nem válaszolt. Volodimir Zelenszkijt csütörtökön demokrata és republikánus képviselők kísérték az Egyesült Államok törvényhozásában.

Az ukrán elnök a háború kitörése óta másodszor látogatott el országa legnagyobb támogatójához, de nem aratott osztatlan sikert.

A kongresszus képviselőházi elnöke, a republikánus Kevin McCarthy például nem is köszöntötte az ukrán államfőt.

Kapcsolódó tartalom

Tavaly ilyenkor még az amerikai jobboldalon is nagy volt Volodimir Zelenszkij támogatottsága, mostanra azonban úgy tűnik, már csak a demokraták elkötelezettek Ukrajna feltétel nélküli támogatása mellett. Joe Biden elnök a Fehér Ház bejárata előtt fogadta az ukrán államfőt.

Zelenszkij látogatásának nem titkolt célja a további fegyveres támogatások elérése volt, ami nélkül – mint fogalmazott – Ukrajna elveszítené a háborút.

Oroszország újra megpróbálja majd kihasználni a telet Ukrajna megtörésére, ezért nagyon fontos, hogy az Egyesült Államok továbbra is az ukránok mellett fog állni ebben a küzdelemben. Jóváhagytam a következő biztonsági segélycsomagot, ami többek között tüzérségi lőszert és páncéltörő lövedékeket is tartalmaz. Ezenfelül a jövő héten megérkeznek Ukrajnába az első Abrams tankok, és tovább erősítjük Ukrajna légvédelmét, hogy az ország az év leghidegebb napjaiban is tudja magát védeni” – jelentette be Joe Biden.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán elnök később többet is elárult a tárgyalások részleteiről: „Az új megállapodásunk lehetővé teszi az amerikai és az ukrán hadiipar közvetlen együttműködését. Egy új hadiipari komplexumot hozunk létre, ahol közösen folyik majd a fegyvergyártás. Ukrajna képes lesz saját légvédelmi rendszereket gyártani” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Közben csütörtökön nyolc ukrán városból is orosz légicsapásokat jelentettek.

Kapcsolódó tartalom

A Herszon megyei vezetés szerint a térség központját ért támadásban többen is életüket vesztették. A Dnyeper-parti Cserkasziban egy többemeletes lakóházat ért találat, de a támadások Kijevet sem kerülték el. A hatóságok szerint az ukrán fővárost hetek óta nem ért ilyen súlyos csapás, amivel az energiaellátó üzemeket vehették célba az oroszok.

A légitámadások következtében öt ukrajnai megyéből is áramkimaradásokat jelentettek.

Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában, 2023. szeptember 20-án. (Fotó: MTI/AP/Craig Ruttle)

Ajánljuk még