Gyász

Elhunyt a legendás operaénekes

Több mint 120 millió eurót folyósít az EU Tunéziának, segítve a migránsok elleni védekezést

A stratégiai és átfogó partnerségről szóló egyetértési megállapodás végrehajtásának támogatására az Európai Bizottság 60 millió eurós költségvetési támogatást utal Tunézia számára, illetve további 67 millió eurót a migrációval kapcsolatos operatív segítségnyújtás keretében – közölte a brüsszeli testület pénteken.

A bizottság szóvivője szerint a kifizetés a következő napokban történik. A testület tisztviselőiből álló küldöttség a jövő héten Tunéziába látogat, hogy megvitassa az egyetértési megállapodás végrehajtását, különösen a kiemelt intézkedéseket.

Kapcsolódó tartalom

„Az EU és Tunézia elkötelezett amellett, hogy gyors előrehaladást érjenek el az egyetértési megállapodás végrehajtásában. A migráció területén a megállapodás prioritásként kezeli az embercsempész-hálózatok felszámolására irányuló együttműködést, valamint a tunéziai bűnüldöző hatóságok kapacitásépítéséhez nyújtott fokozott uniós támogatást, továbbá a migránsok származási országukba való önkéntes visszatérésének és visszailleszkedésének támogatását, a nemzetközi jog teljes körű tiszteletben tartása mellett” – olvasható a bizottsági sajtóközleményben.

Kapcsolódó tartalom

Az EU és Tunézia júliusban írt alá megállapodást egyebek között az embercsempészek elleni küzdelemről. A megállapodás értelmében az EU egy 900 millió eurós makroszintű pénzügyi segélycsomagot is nyújt a gazdasági nehézségekkel küszködő Tunézia számára. Az Európai Bizottság a tengeri kutató-mentő műveletekre és a migránsok visszaszállítására mintegy 100 millió eurót különített el.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még