Aktuális

Jó hírek érkeztek az esztergomi robbantásban megsérült tűzoltókról és TEK-esekről

Lengyelország nem fogja egykönnyen megbocsátani Ukrajnának, hogy feljelentette a gabonaimport tilalma miatt

Elemzők szerint Lengyelország nem fogja megbocsátani Ukrajnának, hogy Kijev nemzetközi szervezetekhez fordult az ukrán gabona importtilalma miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ közgyűlésén is bírálta a lengyeleket, a magyarokat és a szlovákokat a lépés miatt. Lengyelország és Ukrajna között hirtelen megromlott a viszony a gabonaügy miatt, olyannyira, hogy Varsó már azt is bejelentette: nem szállít több fegyvert Ukrajnának.

Nem szállítunk semmilyen fegyvert Ukrajnába” – jelentette be szerdán a lengyel kormányfő egy esti tévéműsorban. Mateusz Morawiecki kiemelte, hogy a gabonavita miatt függesztik fel az ukrajnai fegyverszállításokat.

Az ügy előzménye, hogy Volodimir Zelenszkij az ENSZ közgyűlésén célkeresztbe vette Lengyelországot, Szlovákiát és Magyarországot, amiért importtilalmat rendelt el az ukrán gabonatermékekre. Az ukrán elnök perrel is megfenyegette eddigi legszorosabb szövetségesét, Lengyelországot.

Kapcsolódó tartalom

Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy fogalmazott: az egész ügy hátterében az október 15-én esedékes lengyelországi választások állhatnak.

Ezt erősítette meg az Oeconomus Alapítvány szakmai igazgatója is. Bendarzsevszkij Anton szerint ezt a lépést a lengyel kormány nem fogja megbocsátani az ukránoknak. „Nem a háttérben próbálták elrendezni a vitás kérdéseket, hanem kivitték a nyilvánosságba, és Lengyelországnak nem volt más választása, mint hogy nyilvánosan reagáljon rá. A lengyel választók elvárták a kormánypárttól, hogy erélyesen reagáljon, és ezt meg is tette” – mondta az elemző.

A lengyelek eddig csaknem ötszáz T–72-es harckocsit és megszámlálhatatlan lőszert adtak az ukránoknak.

Kapcsolódó tartalom

Vagyis Kijev ezeknek az adományoknak köszönheti többek között a tavalyi nyári nagy offenzívája sikerét – erről már az MMC geopolitikai műhelyének kutatója beszélt a Kossuth Rádióban.

El sem tudom képzelni, megmondom őszintén, hogy mi lehet a mozgatórugó mögötte, hiszen a lengyelek valóban szó szerint nem a zsebükbe nyúltak, hanem a zsebüknek az alját is odaadták az ukránoknak ilyen szempontból” – mondta Somkuti Bálint, aki arra is rámutatott, hogy a lengyelek sokszor az Egyesült Államokénál is nagyobb segítséget adtak Kijevnek.

Ezért is érte őket hideg zuhanyként az ukránok reakciója. A szakember szerint Zelenszkij elnök és csapata elhitte, hogy Ukrajna egy igazi nagyhatalom, holott például a varsói kormány segítsége nélkül végzetes fordulatot vehet az orosz–ukrán háború.

Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök megbeszélést folytat a kancellária varsói épületében 2023. április 5-én. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Rafal Guz)

Ajánljuk még