Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Lengyel külügyminiszter: Szükség van a Kijev iránti bizalom újjáépítésére

Varsó bízik Ukrajna győzelmében, de az ukrán politikusok sértő kijelentései után szükség van a Kijev iránti bizalom újjáépítésére – írta Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtök este a közösségi médiában.

A lengyel diplomácia vezetője az ukrán gabonaügy kapcsán Varsó és Kijev között fennálló nézeteltérésekre reagált az X közösségi felületen. Rendkívül sértőnek nevezte a lengyel társadalom számára azt, hogy egyes ukrán politikusok az utóbbi napokban Oroszországhoz hasonlították Lengyelországot.

A tárcavezető bejegyzésében nem említett semmilyen konkrét kijelentést. Lengyelországban felháborodást váltott ki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakán úgy fogalmazott: az ukrán gabonabehozatalt tiltó országok szolidaritást színlelnek, de valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára.

Rau leszögezte: azok a lengyelek, akik az ukrajnai háború kitörése után spontán módon vendégül látták az ukrán menekülteket, ma azon töprengenek, hogyan lehet a lengyeleket az oroszokkal egy sorba állítani, mint olyanokat, akik az ukránokat bántják.

Felidézte: Lengyelország és Ukrajna évszázadok óta az orosz imperializmus áldozata volt. Az ukrán menekülteknek 2022 februárja után nyújtott segítség pedig a szinte minden lengyel családban megnyilvánuló megértés, együttérzés és rokonszenv miatt volt lehetséges.

Kapcsolódó tartalom

A jelenlegi ukrán politika ezért nemcsak igazságtalan, fájdalmas, hanem mindenekelőtt sértő a lengyelek számára, és mindkét ország veszít rajta – húzta alá Rau.

Bízunk Ukrajna győzelmében. Nem fogunk tétlenül állni” – írta. Egyúttal figyelmeztetett:

Lengyelország nem engedi, hogy a kétoldalú kapcsolatokkal valaki magánvagyonok, valamint Lengyelország és Ukrajna iránt ellenséges külföldi érdekek nevében kalmárkodjon. Rau szerint óriási munkára lesz szükség, hogy újjáépítsék a lengyel közvélemény bizalmát az ukrán kormányzat jóakaratában.

A lengyel–ukrán viszonyról csütörtök este Marcin Przydacz, az államfői hivatal külügyi államtitkára is nyilatkozott a PAP hírügynökségnek. Megerősítette Andrzej Duda elnök egy tévéinterjúban aznap kifejezett álláspontját, miszerint Lengyelország nem adhatja át Ukrajnának saját készleteiből a legkorszerűbb hadfelszerelést. A szerződésekben rögzített, jelenleg megvalósuló fegyverszállításokat meghaladó támogatás csak abban az esetben lehetséges, ha ezt a lengyel biztonsági érdekek elemzése alátámasztja – fogalmazott Przydacz.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdán egy interjúban elmondta: Lengyelország jelenleg nem szállít hadfelszerelést Ukrajnának, mert saját hadseregét szereli fel a legkorszerűbb fegyverekkel. Ezt több média úgy értelmezte, hogy Varsó nem szállít többé fegyvert Ukrajnának. „A médiaközlések címei gyakran a figyelemkeltést célozzák” – kommentálta a sajtóvisszhangot Przydacz. Aláhúzta: biztonságpolitikai tekintetben Varsó támogatta Ukrajnát, és támogatja most is saját biztonsága, valamint a térség egészének biztonsága érdekében.

Ajánljuk még