Gyász

Elhunyt a legendás operaénekes

Jövőre Visegrádon szervezik az Európa Tanács Kulturális Útvonalainak szakértői fórumát

Jövő szeptemberben Visegrádon szervezik meg az Európa Tanács Kulturális Útvonalainak szakértői fórumát – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára pénteken a közép-lengyelországi Lódzban.

Vincze Máté az MTI-nek elmondta: a szerdán kezdődött háromnapos lódzi fórumot az európai kulturális útvonalak együttműködési projekt évi rendezvényeként 12. alkalommal tartották meg, témája az ipari környezet újrahasznosítása kulturális és kreativitási célokra.

A politikus bejelentette: jövő szeptemberben a szakértői fórumot Visegrádon rendezik meg, fő témája a fiatalság bevonása lesz a kulturális örökség átadásába.

„Nem ér semmit a kulturális örökség ápolása, ha nem adhatjuk át az újabb generációknak” – húzta alá Vincze Máté. Visegrádon a fórum résztvevői ezt a témakört vitatják meg, valamint a szakértők segítségével megosztják a jó gyakorlatokat a különféle innovatív eszközök, múzeumpedagógiai és egyéb kulturális eszközök alkalmazásáról – jelezte.

Kapcsolódó tartalom

Emlékeztetett, az Európa Tanács Kulturális Útvonalai egy széleskörű együttműködési forma, amelyben a kulturális intézményektől kezdve a turisztikai intézményeken át „tulajdonképpen minden soft-power diplomáciai eszköz” képviselteti magát, együttműködve a közös európai kulturális örökség ápolása érdekében.

Felidézte: Magyarország idén éppen tíz éve tagja a kulturális útvonalak 1987-ben a spanyolországi Santiago de Compostelában megalapított hálózatának, és eddig tizenegy, az Európa Tanács Kulturális Útvonala címmel rendelkező projekthez csatlakozott. A lódzi fórumon újabban Csehország, Málta és Moldova csatlakozott a 40 tagországú, összesen 47 kulturális útvonalat magában foglaló hálózathoz.

Kiemelt képen Vincze Máté (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még