Aktuális

Uniós biztossal tárgyalt Orbán Viktor

Az utolsó pillanatban mentették ki a ritkaságot a fazékból

| Szerző: hirado.hu
Ritka, kék színű homár menekült meg a fazékból, a halászok megkönyörültek a különleges állaton. Kerestek neki egy olyan élőhelyet, ahol tilos a halászat, így békében élhet tovább. Becslések szerint minden kétmilliomodik homár színe kék, amit egy genetikai mutáció okoz.

Ritka, kék színű homárt mentettek mega nyugat-franciaországi Ile d’Yeu településen.

Egy tenger gyümölcsei kiskereskedés halárusai megdöbbentek, amikor rábukkantak a szokatlan színű homárra. Úgy döntöttek, hogy megkönyörülnek az állaton, és megmentették a fazéktól. A helyi turisztikai hivatal segítségével találtak egy olyan élőhelyet a homár szabadon engedéséhez, ahol tilos a halászat, hogy a rák zavartalanul élhesse le az életét.

Becslések szerint minden kétmilliomodik homár színe kék, amit egy genetikai mutáció okoz. Egy fehérjéből túl sok termelődik az állatban, amely egy piros karotinoid-molekulával egyesülve alkotja a crustacyanint, amely a kék elszíneződésért felelős. A homárok jellemzően barna színűek, amíg élnek, de főzéskor élénkvörösre színeződnek.

Kapcsolódó tartalom

Bár a kék homárok ritkák, nem teljesen ismeretlenek. A furcsa színű homárok megragadják a figyelmet, végül mind vörössé válnak, amikor a főzőedénybe kerülnek – a rendkívül ritka fehér és albínó homárok kivételével.

Forrás: Daily Mail

Ajánljuk még