Gyász

Elhunyt a legendás operaénekes

Az innováció ösztönzése a védelmi autonómia alapja

| Szerző: hirado.hu
Magyarország NATO iránti elkötelezettségét tükrözi, hogy hazánk mind a NATO Innovációs Alap (NIF), mind az Észak-atlanti Védelmi Innovációt Ösztönző Mechanizmus (DIANA) alapító tagja. Az aktív magyar szerepvállalásának köszönhetően a két szervezet Budapesten rendezett találkozót szeptember 18–22. között, melynek kapcsán a magyar védelmi stratégia céljait bemutató írás jelent meg az Euractivon.

Napjaink gyorsan fejlődő globális biztonsági környezetében a védelmi képességek innovációja kiemelt fontosságúvá vált. Európa nemzetei aktívan keresik a módját katonai képességeik és védelmi infrastruktúrájuk megerősítésére. A kutatás és fejlesztés előmozdítására, valamint az egész társadalom ellenálló képességének fokozása egyaránt szükséges a biztonsági kihívások kezeléséhez – olvasható az Euractiv uniós portálon megjelent véleménycikkben, amelyet Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda ügyvezető igazgatója és Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa, egyben a NATO DIANA innovációs hálózat igazgatótanácsának elnökhelyettese jegyez.

Kapcsolódó tartalom

A szakértők rámutattak, hogy a NATO a kollektív védelmi képességek fejlesztése céljából támogatja az olyan kutatásokat, amelyek feltörekvő és romboló technológiák fejlesztésére koncentrálnak. Az ehhez szükséges struktúrát a már korábban meglévő kapacitások mellett a NIF és a DIANA biztosítja. Ezek közül a NIF egymilliárd euró értékű tőkealapot jelent.

A NATO projektjei mellett az Európai Uniónak is van saját védelmi fejlesztési rendszere: az EU védelmi innovációs rendszer, illetve annak központja.

Az európai közösség 2021–2027-es időszakra a költségvetésében 7,95 milliárd eurós keretet különített el az Európai Védelmi Alapra, amely támogatást nyújt a védelmi kutatás-fejlesztéshez és együttműködéshez.

Kapcsolódó tartalom

Magyarország is fejleszt

A magyarországi védelmi technológiai fejlesztések kapcsán a szakértők kiemelték, hogy hazánk a kettős felhasználású technológiák alkalmazására koncentrál. Ennek értelmében a védelmi és a polgári szektorban egyaránt alkalmazható technológiákra koncentrál, amely összhangban van mind a NATO, mind az EU megközelítésével. A védelmi képességek fejlesztése ugyanakkor nemcsak a hadsereg, hanem a gazdaság számára is komoly előrelépést jelent.

„A kettős felhasználású technológiai projektek felkarolása közvetlen gazdasági hatással jár, és erősíti Magyarország biztonsági infrastruktúráját is. (…) Hozzájárult a csúcstechnológiás export jelentős növekedéséhez, ösztönözte a gazdasági diverzifikációt és magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtett”

– írta a brüsszeli hírportál.

Kapcsolódó tartalom

A kutatás-fejlesztési együttműködések a pozitív hatásairól szólva a cikk arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek az erőfeszítések a védelmi szektoron belül és kívül egyaránt élvonalbeli innovációkat eredményeztek. A védelmi ipar és a polgári vállalkozások együttműködése és a tudás cseréje pedig a „kreatívan bomlasztó” technológiák fejlesztését is elősegítették, amelyek nélkülözhetetlenek a versenyelőny megszerzéséhez.

Regionális összehangolás

A cikk kiemeli, hogy a Honvédelmi Minisztérium a Védelmi Innovációs Kutatóintézet elindításával hazánk regionális szinten összpontosít a védelmi és polgári felhasználású technológiákra. Hangsúlyozták, hogy

a kettős felhasználású kutatást és technológiai fejlesztést végző cégeket be kell vonni a védelmi vonatkozású projektekbe, és hozzáférést kell biztosítani számukra az Európai Unión és a NATO-n belüli finanszírozási lehetőségekhez.

Kapcsolódó tartalom

Mint írták, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet a nagyvállalatoktól kezdve a kutatóintézeteken át a kis- és közepes vállalkozásokig egyaránt feltérképezi a lehetséges együttműködéseket. A gazdasági szereplőknek pedig a Miniszterelnöki Hivatal háttérintézményeként működő Magyar Fejlesztési Iroda segít abban, hogy megtalálják a céljaikhoz illeszkedő EU-s finanszírozási lehetőségeket.

Összhangban az EU-val

A cikk szerzői arra is kitértek, hogy az Európai Unió megközelítéséhez hasonlóan Magyarország is jelentős potenciált lát a polgári és katonai innovációk összekapcsolásában.

„A polgári, védelmi és űripar közötti szinergiákról szóló 2021-es uniós cselekvési terv megteremti a terepet a konkrét szakpolitikai intézkedések megvalósításához” – írták, majd hozzátették: ezt a célt szolgálja a magyar nemzeti támogatási rendszer is.

Kapcsolódó tartalom

Emlékeztettek, hogy a napjainkban zajló gyors geopolitikai változások és fenyegetések közepette nélkülözhetetlen a védelmi fejlesztések finanszírozásának növelése. Ezek biztosíthatják a béke és stabilitás megőrzését, a stratégiai autonómiát, valamint az európai emberek ellátását. Kiemelték:

az európai védelmi szektornak egy olyan kiszámíthatatlan jövőre kell felkészítenie bennünket, ahol a rugalmasság, az innováció és az egység a legerősebb európai érték.

Az eredeti írás itt olvasható.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: A NATO csúcstalálkozójának résztvevői Vilniusban 2023. július 11-én. A középső sorban jobbról Orbán Viktor miniszterelnök (j7), elöl középen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (elöl b6), mellette balról Gitanas Nauseda litván államfő, jobbról Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még